logo F1online.skF1online.sk

Verstappen v stredu tajne testoval. V Barcelone nečaká dominanciu ako v úvode roka

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

Red Bull nespí na vavrínoch. Rakúsky tím prichádza do Barcelony ako favorit, no i napriek tomu sa v priebehu tohto týždňa rozhodol vycestovať do Imoly a vyskúšať si jazdu v monoposte RB18 spred dvoch rokov, prezradil holandský novinár Erik van Haren.

Jazdy v starších monopostoch neprinesú Red Bullu priamu odpoveď na otázku, prečo sa v posledných týždňoch tak trápil na hrboľatých okruhoch, no môžu mu poskytnúť cenné indície. V tábore červených býkov si to všimli už v Monaku. Zatiaľ čo juniorský tím Racing Bulls so staršími závesmi a odpružením nemal také problémy na nerovnostiach, nový monopost Red Bullu sa s nimi nedokáže vysporiadať.

Keďže Red Bull už disponuje množstvom dát z nedávnych pretekov v Imole, mohol sa pustiť do priameho porovnania s rokom 2022 a skúmať, prečo má nové auto také problémy a ako by sa dali odstrániť. Táto práca však zrejme neprinesie okamžité zisky, keďže v Španielsku sa veľkých nerovností a tvrdých prejazdov cez obrubníky netreba obávať.

Pre úplnosť poznamenajme, že testovanie starých monopostov nespadá do rozpočtového stropu pod podmienkou, že od nasadenia daného auta uplynuli aspoň dva roky, čo Red Bull RB18 spĺňa. Aj z tohto titulu si Mercedes môže dovoliť každý druhý týždeň jazdiť s Andreom Kimim Antonellim.

Aké má však Max Verstappen očakávania od blížiaceho sa víkendu? Naplnia sa papierové predpoklady a vráti sa dominancia červených býkov, akú sme videli na prvých podujatiach sezóny? “Nie, nemyslím si, že to bude ako na začiatku sezóny,” zamyslel sa Holanďan. “Vieme, že táto trať by mala nášmu autu vyhovovať o čosi viac a, samozrejme, cítime vzrušenie. Uvedomujem si však aj to, že všetci sa výrazne dotiahli, takže každý je dosť sebavedomý.”

Pokroky na strane súperov sa nedajú odškriepiť. “Ak to však budeme porovnávať s poslednými pár pretekmi, ktoré sme absolvovali, tak trať by nám mala vyhovovať viac. Tak či onak, potrebujeme monopost dostať do správneho okna s jeho vyvážením.”

Na posledných veľkých cenách sa to Red Bullu celkom nepodarilo. Max Verstappen nebol spokojný s tým, že nemal hladký priebeh víkendov. Zakaždým ho postihli nejaké problémy. V Kanade to bolo napríklad zlyhanie jednotky MGU-K, ktoré ho pripravilo o takmer celý druhý tréning.

“Nie sme žiadni roboti a ľudia robia chyby. Aj ja robím chyby. Tieto chyby sa však v priebehu roka snažíte minimalizovať. Najmä vtedy, keď sa ocitnete v takom tesnom súboji s mnohými tímami a neustále potrebujete zbierať body,” zdôraznil trojnásobný šampión.

Max Verstappen odmietol úvahy o tom, že tieto zakopnutia vytvárajú v Red Bulle dusnejšiu atmosféru. “Nie je tu žiadne napätie. Vždy chceme, aby sa nám darilo, a vieme aj to, že ostatní ľudia idú naplno. Potrebujeme mať len dobrý víkend, aký vždy chceme mať.”

“Ak niečo nejde podľa plánu, nie je to stav najvyššej pohotovosti. Skrátka potrebujeme pracovať a snažiť sa zlepšiť. V piatok sme mali zakaždým nejaké drobné problémy, čo vám znepríjemní život. Musíme sa pokúsiť o čistý štart do víkendu. Už len to nám dosť pomôže, takže pozorne na tom pracujeme,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia