logo F1online.skF1online.sk

Kobajaši si uprostred noci strieľal z Fuoca: V plnej rýchlosti si vymieňali gestá

Toyota s číslom 7
© X/Toyota
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2024

Tohtoročná edícia 24 hodín Le Mans priniesla skutočne strhujúce divadlo. Boli to ďalšie nesmierne vyrovnané preteky, ktorým samotní jazdci dávali prívlastky ako „stresujúce“, „napäté“ či „najťažšie v kariére“. Nebol by to však Kamui Kobajaši, keby sa aj uprostred pretekov nepokúšal dostať súperovi pod kožu.

Japonský samuraj je kovaný z celkom iného cesta. Tento 37-ročný veterán si v kariére preskákal všeličo a po tohtoročnej edícii 24 hodín Le Mans dostane punc aj jedného z najväčších smoliarov. Aj keď jazdí za veľmi úspešnú Toyotu, deväť účastí na Circuit de la Sarthe premenil „len“ na jedno víťazstvo. Druhý pritom skončil hneď päťkrát.

Práve on bol súčasťou posádky číslo 7, ktorej sa smola lepila na päty a dvakrát mala na druhej strane garáže Fernanda Alonsa. S Conwayom a Lópezom akoby im to nebolo súdené, v roku 2019 dostali dokonca defekt v poslednej hodine. V tomto roku nahradil britského pretekára Nyck de Vries, ktorý Kobajašimu a Lópezovi nepriniesol veľa šťastia. Posádka s číslom 7 odchádza opäť „len“ s druhým miestom, keď po 24 hodinách urputného boja v náročných podmienkach prišla do cieľa so stratou štrnásť sekúnd na triumfálne Ferrari.

Kobajaši však mal počas aj po pretekoch chuť na špásy. Na tlačovej konferencii vyrozprával príbeh, ktorý skvelo charakterizuje jeho osobnosť. „Musíš im povedať, ako som ťa v noci predbehol. Vieš, ako som ťa predbehol v zákrute Indianapolis uprostred noci,“ povedal japonský samuraj víťaznému Antoniovi Fuocovi na tlačovej konferencii.

„Viete, predbehol som ho a ukazujem mu toto cez okno,“ smeje sa Kobajaši a ukazuje gesto so vztýčeným ukazovákom a prostredníkom. „On to vedel, videl ma. Pozerali sme sa na seba, keď som mu to ukazoval, a on prikývol.“

Teraz si to predstavte. V Le Mans panovali premenlivé podmienky, viackrát pršalo a mrholilo. Idete uprostred noci, keď je k chybe najbližšie, rýchlosťou 320 kilometrov za hodinu, predbiehate a ešte máte čas na takéto gestá. To je proste Kamui.

„Po pretekoch sa ma pýtal, či som to bol ja. Išli sme cez 320 kilometrov za hodinu uprostred noci do zákruty Indianapolis. V noci je to neskutočné miesto na trati. Bol to môj vrchol na 24 hodín Le Mans,“ povedal Kobajaši, ktorý podľa vlastných slov nemá vo zvyku takto provokovať súperov pri predbiehaní, ale podľa vlastných slov si „niekedy robí srandu z inžinierov“.

Súvisiace články

Diskusia