logo F1online.sk

V prvom tréningu najrýchlejšie Red Bully nasledované Leclercom

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2020

Ako na ľade, ako na tráve, horšie než na mokrej trati. Takéto konštatovania padali v kokpitoch počas prvého tréningu v Turecku. Najlepšie si v náročných podmienkach poradili piloti Red Bullu v poradí Max Verstappen, Alex Albon. Na tretej priečke skončilo Ferrari Charlesa Leclerca.

Podmienky boli naozaj ťažké a palubné zábery pripomínali viac rely ako Formulu 1. Viacerí piloti sa sťažovali na to, že na horšej trati ešte nikdy nejazdili. Trať len nedávno dostala nový asfalt, ktorý bol navyše veľmi chladný. Pred začiatkom tréningu mala trať teplotu len 16 °C, ktorá sa ku koncu vyšplhala na 22 °C. Pirelli navyše priviezlo najtvrdšie gumy, aké má k dispozícii.

Aj preto z výsledkov prvého tréningu nevieme veľa vyčítať o forme jednotlivých tímov, veď najlepšie Verstappenovo kolo bolo o nejakých štrnásť sekúnd pomalšie ako odhadovaný čas pole position.

Lewis Hamilton sa podľa toho aj zariadil. Po inštalačnom kole, po ktorom vyhlásil, že “horšie podmienky ešte nezažil”, strávil väčšinu tréningu v garáži. Na trati sa objavil až ku koncu, ale prehnane neriskoval. Preto mu v tréningu patrila len pätnásta priečka, jeho kolega bol aktívnejší a skončil na deviatom mieste.

Vážnejšie problémy mal Carlos Sainz, u ktorého sa objavila “drobná elektrická porucha”. Po niekoľkých minútach horlivého opravovania sa Sainz ešte dostal na trať, ale pred siedmou zákrutou musel auto odstaviť. V McLarene netušia, čo to presne spôsobilo, majú jasno len v tom, že sa problémy zatiaľ nepodarilo odstrániť.

George Russell dostal nové časti pohonnej jednotky (spaľovací motor, turbo, MGU-H a MGU-K). Okrem posledne spomenutého ide už o štvrté kusy, a tak sa nevyhne trestom. Ocon má nové šasi.

Prvý tréning ovplyvnilo niekoľko žltých vlajok a jedna červená. V úplnom úvode totižto Charles Leclerc zrútil kužeľ pred vstupom do boxov. Na jeho mieste zostali trčať úchyty, ktoré museli maršáli odstrániť.

https://pbs.twimg.com/media/EmsbrPpWEAEtLRU?format=jpg&name=medium