logo F1online.sk

Ford vyjadril plnú podporu Red Bullu: Odchodom Neweyho sa nič nemení

Christian Horner a Mark Rushbrook
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

Red Bull sa v priebehu Veľkej ceny Miami ocitol v zvláštnej situácii. Tím sa na Floride lúči s Adrianom Neweym a keďže ide o veľmi prestížne podujatie, prítomní sú aj najvyšší pohlavári jednotlivých tímov. Do padoku zavítali aj ľudia ako Piero Ferrari, Benedetto Vigna či výkonný riaditeľ Red Bullu Oliver Mintzlaff. Ten stojí na čele maratónu uistení, že Red Bull sa nerozpadáva zvnútra. Podporu lídrovi šampionátu vyjadril aj jeho technologický partner Ford.

Už len asi dvadsať mesiacov nás delí od premiéry pohonnej jednotky Red Bull Powertrains, ktorá sa vyvíja za intenzívnej technologickej podpory amerického gigantu Ford. Práve nový motor je v padoku predmetom špekulácií. Hovorí sa, že pokroky Red Bullu nestačia na popredné automobilky a mnohí veštia tímu prudký pád po nástupe novej éry.

Tím medzitým na všetkých frontoch uisťuje, že je jednotný a všetko je v poriadku. Beztak bol však epicentrom rozhovorov v Miami Adrian Newey, ktorý opúšťa tím. Tieto správy pôsobili v padoku ako výbuch bomby. Nijako však nemenia plány Red Bullu a Fordu smerom do budúcna.

„Máme veľký rešpekt pred Adrianom a všetkým, čo dokázal v mnohých tímoch Formuly 1, najmä v posledných devätnástich rokoch v Red Bulle,“ vyhlásil riaditeľ Ford Performance Motorsports Mark Rushbrook pre Autosport. „Máme k nemu len obdiv a úctu a želáme mu všetko dobré, nech už sa v budúcnosti rozhodne robiť čokoľvek.“

„My sa však aj naďalej plne sústredíme na program vývoja našej pohonnej jednotky pre rok 2026. Tieto novinky na tom nič nemenia a naďalej pokračujeme na plný plyn,“ ubezpečil Rushbrook.

Ten tiež poukázal na skutočnosť, že vo firmách ako Red Bull alebo Ford majú pre takéto prípady vždy pripravený plán. Keby niekto z akéhokoľvek dôvodu vypadol, vždy existuje nástupnícka postupnosť. „V mojich prvých rozhovoroch s Christianom Hornerom sa zdôrazňovala kontinuita,“ povedal Rushbrook.

„Opýtal som sa ho, ako dosiahne Red Bull úspech aj po roku 2026 s úplne novými pravidlami? Ako každá dobrá spoločnosť alebo každý dobrý pretekársky tím máte vždy plán nástupníctva a vždy školíte a rozvíjate ľudí v rámci organizácie. Platí to aj v tomto prípade. Vôbec nechcem byť neúctivý k Adrianovi, pretože je fantastický, ale každý tím má nástupnícky plán,“ vysvetlil Rushbrook.