logo F1online.sk

Chce napodobniť Stellu či Vowlesa? Jonathan Wheatley je podľa britských médií ďalší na rade

Jonahan Wheatley
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

Dozvieme sa v nasledujúcich týždňoch o ďalších odchodoch kľúčových ľudí z Red Bullu? Adrian Newey sa tento víkend rozlúči s boxovým múrom svojho tímu. Teraz čakáme, či sa naplnia prorocké slová niektorých o vnútornom rozpade Red Bullu. Podľa britských médií totiž vyjadril svoju túžbu odísť ďalší dôležitý článok celého tímu.

Jonathan Wheatley sa pri svojom postupe štruktúrami Red Bullu vytiahol až na športového riaditeľa. Bývalý hlavný mechanik Renaultu bol jedným z ľudí, ktorí dostali príležitosť od výrobcu energetických nápojov a dokázali sa jej chopiť. Od roku 2018 pôsobí Jonathan ako športový riaditeľ stajne a zodpovedá za dodržiavanie športových pravidiel FIA, komunikáciu a dohliada na zastávky v boxoch.

Práve on je mužom, ktorý má na svedomí rekordné zastávky v boxoch Red Bullu. O jeho postavení svedčí aj skutočnosť, že keď sa začiatkom roka rozhorela kauza okolo Christiana Hornera, bol práve Wheatley považovaný za jeho nástupcu. Nuž, podľa britských médií má Jonathan skutočne ambície na tie najvyššie funkcie.

„Športový riaditeľ Red Bullu zvažuje svoju ďalšiu budúcnosť vo svetle neistoty okolo najlepšieho tímu Formuly 1. Jonathan Wheatley, muž najrýchlejších pit stopov, by sa mohol stať najnovším kľúčovým zamestnancom, ktorý napodobní hlavného technického riaditeľa Adriana Neweyho,“ píše britský denník The Times.

„Podľa informácií The Times má Wheatley dlhodobé ambície na obsadenie stoličky šéfa niektorého z tímov a zisťoval u konkurencie, ako sa veci majú,“ dodáva denník.

Sme teda veľmi zvedaví, ako sa bude vyvíjať interná situácia v Red Bulle. Pred sériou odchodov varoval aj boss McLarenu Zak Brown, podľa ktorého posielajú poprední zamestnanci Red Bullu životopisy konkurencii. Tím však niečo také dôrazne popiera.

„Podľa dostupných informácií však Wheatley rokuje s tímom a mohol by podpísať novú zmluvu. Ďalšie kľúčové postavy vrátane technického riaditeľa Pierra Wachého, hlavného aerodynamika Enrica Balba a šéfa pre výkonnosť monopostov Bena Waterhousa podpísali v posledných mesiacoch dlhodobé zmluvy,“ uviedol The Times.

Ten následne citoval aj vyjadrenie hovorcu Red Bullu k slovám Zaka Browna. „V posledných mesiacoch podpísali vedúci pracovníci technického oddelenia Oracle Red Bull Racing dlhodobé kontrakty, takže nevieme presne, o akých životopisoch hovorí Zak. Neočakávame však žiadne veľké odchody a už vôbec nie domino efekt, v ktorý Zak dúfa,“ uviedol hovorca Red Bullu.

V ostatných rokoch došlo k výrazným zmenám na postoch šéfov tímov. Andrea Stella, James Vowles či Ajao Komacu prenikli ako dlhoroční inžinieri tímov až na čelo a počínajú si veľmi dobre. Chcel by ich napodobniť aj Wheatley?