logo F1online.sk

Podľa Josa Verstappena sa ukázalo, prečo jeho syn potrebuje silnejšieho kolegu

Max Verstappen pred Hamiltonom
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2020

V tejto sezóne sme si už zvykli na to, že na čele jazdí dvojica Mercedesov, do ktorých dobiedza len Max Verstappen. Väčšinou sa však inžinierom z Brixworthu a Brackley podarí Holanďana vyšachovať, nuž a inak tomu nebolo ani v Imole. Pre Josa Verstappena to bol ďalší dôkaz toho, že jeho syn potrebuje mať po svojom boku schopnejšieho pretekára.

Preteky v Imole boli učebnicovým príkladom toho, akú strategickú výhodu má tím s dvoma konkurencieschopnými autami. Aj keď sa Verstappenovi na štarte podarilo dostať cez Lewisa Hamiltona, nakoniec mu to nebolo nič platné. Vďaka rozdeleniu stratégií strieborných šípov sa totižto obaja dostali pred jediného rýchleho červeného býka.

Helmut Marko sa zastrája, že v budúcej sezóne bude Red Bull bojovať o titul. Jedno je však jasné; ak sa Albon výrazne nezlepší alebo vedenie nepovolá iného jazdca, na oba tituly môže továreň v Milton Keynes už teraz zabudnúť. Na ten konštruktérsky určite, nuž a práve vďaka spomínanej strategickej výhode aj na jazdecký. Pravidelne by totižto Mercedes dokázal dostať pred Verstappena aspoň jedného zo svojich pilotov.

“Nemyslím si, že by sa to vyvíjalo dosť dobre. Max potrebuje silného kolegu,” odkazuje do tábora pod vedením Christiana Hornera Jos Verstappen. “V pretekoch by sa to už od štartu vyvíjalo inak. Ak by bol za Hamiltonom Maxov kolega, mohol zájsť do boxov o niečo skôr, a tak by zastavil aj Hamilton. Karty by boli razom inak rozdané.”

“S dobrým kolegom získate aj lepšie testovacie dáta. Ak máte dvoch jazdcov, ktorí sa vedia vybrať dvoma rôznymi smermi, tak máte viac údajov,” pokračuje otec jedného z najväčších talentov súčasnosti.

Vie si predstaviť, kto by tým vyvoleným jazdcom mohol byť? “Môžu sa tam dostať len traja: Albon, Pérez alebo Hülkenberg. Ja mám rovnakú preferenciu ako Max.” Tou je Nico Hülkenberg, o ktorom sa mladší z dvojice Verstappenovcov vyjadril ako o ideálnom partnerovi.