logo F1online.sk

Newey nemá jasné plány: Som ako Forrest Gump. Som už trochu unavený

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Za odchodom Adriana Neweyho z Red Bullu nemáme hľadať širšie súvislosti ani vopred ukuté zákulisné dohody. Bývalý technický riaditeľ Red Bullu prezradil, že do budúcna nemá žiadne pevné plány a za jeho rezignáciou treba hľadať túžbu trochu si oddýchnuť.

Továreň v Milton Keynes je chudobnejšia o jeden supermozog. Adrian Newey strávi nasledujúci takmer rok na vývoji projektu hyperauta RB17 a začiatkom budúceho roka sa teoreticky bude môcť pripojiť k inej stajni. Presný dátum ešte nie je známy. Podľa reportéra BBC Andrewa Bensona ide o druhú polovicu februára, portál motorsport.com zas informuje o marci 2025.

Rozoberať tieto termíny však zatiaľ nie je dôležité. Adrian Newey totiž v rozhovore pre Sky Sports F1 prezradil, že nemá plán. “Formula 1 pohltí všetok váš čas a ja som v nej už nejaký čas strávil. Rok 2021 bol pre tesnú bitku s Mercedesom veľmi rušný. Na druhej strane sme investovali do výskumu a vývoja monopostu RB18, ktorý je otcom súčasnej generácie áut.”

“Neviem, raz som skrátka dospel do bodu, keď som si povedal ako Forrest Gump: Som už trochu unavený,” pomohol si hláškou z legendárnej snímky najúspešnejší konštruktér v dejinách F1, na ktorého budú ľudia po týchto slovách pozerať azda rovnako, ako Gumpovi súpútnici, keď im oznámil, že ide domov.

Newey prešiel obrovský kus cesty a fanúšikovia každého konkurenčného tímu dúfajú, že predsa teraz neskončí a pridá sa práve k ich obľúbencom. Zatiaľ sa však nič také nečrtá. Britský inžinier nad odchodom uvažoval už dlhšie a jediné, čo si ako-tak plánuje, je cesta karavanom po Francúzsku.

Ako dlho mu vŕtala hlavou myšlienka, že by si mohol dať prestávku? “Pravdupovediac už nejaký čas. Asi trochu cez zimu. Keď sa tento rok udiali isté veci, pomyslel som si… Mám veľké šťastie, že som v pozícii, keď nemusím pracovať, aby som prežil. Ja pracujem, lebo ma to baví a teraz bol správny čas sa od toho vzdialiť, dať si menšiu pauzu a užiť si život.”

“S mojou ženou Mandy a mojimi psami budeme azda cestovať. Zoženieme si karavan alebo niečo také a precestujeme Francúzsko. Budeme si skrátka užívať život,” avizuje svoje ďalšie kroky Newey. “A potom, raz, neviem kedy, budem stáť v sprche a hovoriť si: Tak, toto bude moje ďalšie dobrodružstvo. Momentálne nemám žiadne plány.”

Neweyho sa snažia zlákať tímy z oboch koncov štartového roštu. Najdychtivejší sú však tifosi, ktorí za príchodom Lewisa Hamiltona a odchodom Adriana Neweyho z Red Bullu vidia spojitosť. Lewis Hamilton sa pred VC Miami nechal počuť, že by veľmi chcel spolupracovať práve s Neweym.

“Od Lewisa sú to veľmi milé slová a som polichotený,” pousmial sa, keď sa dozvedel o Hamiltonových vyjadreniach. “Momentálne si však chcem dať menšiu pauzu a potom uvidím, čo bude nasledovať,” dodal.

Nás všetkých teraz zaujíma, či si Newey dokáže v priebehu tohto roka dobiť baterky a vrátiť sa na začiatku toho budúceho, aby niekomu pomohol ovládnuť novú éru Formuly 1.