logo F1online.sk

Verstappena výsledok prekvapil: Nemohol som na to zatlačiť

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Max Verstappen sa sám veľmi čudoval, keď sa dozvedel, že v sobotnom šprinte sa práve on postaví na pole position. Holandskému pretekárovi jeho rozhodujúci pokus príliš nevyšiel, ale to platilo o väčšine mužov, ktorí budú stáť na štarte za ním. Napriek prvému a tretiemu miestu však má Red Bull podľa slov Verstappena pred sebou dosť práce.

Trojnásobný majster sveta nijak neskrýval svoje prekvapenie. Vo vysielačke i pred mikrofónmi médií sa po skončení šprintovej kvalifikácie veľmi čudoval, čo robili ostatní piloti, keď nedokázali prekonať jeho nevydarené kolo. Vyjadrenia pilotov po skončení kvalifikácie nakreslili obraz plný zmien v správaní áut, pneumatík i podmienok na trati.

„V tréningu som v kokpite cítil sebadôveru a komfort. Úprimne, som dosť prekvapený, že sme na prvom mieste. Bol to zvláštny pocit. Nemohol som na to príliš zatlačiť a necítil som veľkú sebadôveru,“ povedal po piatku Max Verstappen.

„Keď ste na takomto povrchu s pneumatikami čo i len o trochu mimo ideálneho okna, znamená to veľký rozdiel. Myslím si, že všetci sa trápili pri svojich záverečných pokusoch na mäkkých pneumatikách,“ pokračoval holandský pretekár.

„Máme pár vecí, ktoré musíme zanalyzovať a tiež si potrebujeme položiť otázku, čo sa zmenilo pred kvalifikáciou. V sobotu by sme však mali všetko poskladať. Celkovo máme skvelú pozíciu na štarte. Dúfajme, že z toho dokážeme vyťažiť. Keď sa pneumatiky stabilizujú, mali by sme byť opäť na správnej ceste,“ uviedol s nádejou Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez ako obvykle zaostal, ale inak ani on nemohol byť nespokojný. Tretie miesto nie je žiadna katastrofa v podmienkach, ktoré sám označil ako nepredvídateľné. Okrem toho, štart na čistej strane roštu môže byť veľmi výhodný.

„Keď máte len jeden pokus na mäkkých pneumatikách, tak je to podľa mňa aj o šťastí, čo auto pod vami vlastne urobí. Trochu nás nachytala úroveň priľnavosti. Nebolo to ideálne, ale dúfajme, že v sobotu to dokážeme vyriešiť. Najdôležitejšie je získať čo najviac bodov v šprinte a potom sa treba sústrediť na preteky,“ povedal Sergio Pérez.

V piatok skrátka vstúpilo do hry množstvo neznámych premenných. Podľa mexického pretekára však nebol Red Bull v piatok najrýchlejším tímom v Miami. „Myslím si, že najrýchlejší bol McLaren, ale na mäkkých pneumatikách im to jednoducho nevyšlo. Nás čaká ešte nejaká práca. Podľa mňa ideme správnym smerom a dúfam, že uvidíme lepšie pretekové tempo z našej strany,“ dodal s nádejou Pérez.