logo F1online.sk

Red Bull nepoprel odchod Neweyho. Konkurencia si však zrejme počká

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Auto Motor und Sport, BBC a nakoniec aj Autosport. Vo štvrtok popoludní sa spustila ohromná lavína a niekoľko renomovaných zdrojov potvrdilo, že Adrian Newey chce opustiť Red Bull. Spojenie takto informovaných médií nápadne pripomínalo situáciu z 1. februára, keď sa Lewis Hamilton dohodol s Ferrari. Medzitým vyplávalo na povrch množstvo zaujímavých informácií z rôznych zdrojov vrátane samotného Red Bullu.

Ako prvý prišiel s informáciou nemecký magazín Auto Motor und Sport. Jeho správy následne preverovali z vlastných zdrojov na britských ostrovoch a záver bol jednoznačný: Adrian Newey chce po osemnástich rokoch odísť z Red Bullu. Keď sa spoja takto dobre informované zdroje, pravdivosť týchto informácií je takmer garantovaná.

Samozrejme, všetky tieto médiá požiadali o vyjadrenie aj samotný tím. Po niekoľkých hodinách prišiel hovorca Red Bullu s takýmto vyjadrením: „Adrian má s nami zmluvu minimálne do konca roka 2025 a nevieme, že by sa mal pripojiť k inému tímu.“

To rozhodne nie je popretie informácie o odchode Neweyho. Čo však znamená správa o dĺžke zmluvy a že Red Bull „nevie, že by sa mal pripojiť k inému tímu“? Nuž, správy okolo Neweyho analyzoval nejeden spoľahlivý zdroj a The Race tvrdí, že keď chce odísť čo najskôr, nebude to vôbec jednoduché.

„Red Bull naznačuje, že nie je možné, aby sa Newey pripojil k inému tímu v roku 2025. Potvrdenie dĺžky kontraktu znamená, že v jeho zmluve sú mechanizmy, ktoré by mu mohli zabrániť, aby pracoval inde ešte dlhšie. Ak je napríklad koniec roka 2025 najskorším termínom a začiatkom povinnej dovolenky, znamenalo by to, že by nemohol pracovať pre iný tím skôr ako v roku 2027. Red Bull však pravdepodobne nemôže urobiť nič, aby zabránil Neweymu jednoducho odísť do dôchodku,“ píše The Race.

Odchod Neweyho potvrdila aj Sky Sports

Britská televízia Sky Sports patrí k zdrojom, ktorých vyjadrenie nás veľmi zaujímalo. Keď ešte nejaký fanúšik Red Bullu dúfal, že ide len o novinársku kačicu, televízia zrejme zasadila posledný klinec do rakvy nádeje. Sky po preverení vlastných zdrojov len potvrdila, čo mnohí považujú za hotovú vec.

„Legendárny dizajnér Adrian Newey sa rozhodol, že chce odísť z Red Bullu. Ako prvý o tom vo štvrtok informoval nemecký Auto Motor und Sport. Sky Sports teraz disponuje informáciami od vysokopostavených predstaviteľov tohto športu, podľa ktorých Newey neformálne oznámil kolegom, že si praje prerušiť svoje takmer dve desaťročia trvajúce väzby na svoj majstrovský tím,“ hlási Sky Sports.

Tým však nie je zodpovedaná ešte väčšia otázka. Žiadny z menovaných zdrojov totiž nevie, aká bude Adrianova budúcnosť. Newey je v podstate v dôchodkovom veku. Pokračovanie kariéry v F1 je možné rovnako ako odchod do penzie. Ak si však zvolí prvú možnosť, tak Sky Sports, podobne ako The Race, pripomína, že to nebude vôbec jednoduché.

„Situácia je nejasná, ale určite sa dá predpokladať, že Adrian Newey sa rozhodol odísť z Red Bullu a v podstate sa odvrátil od tímu,“ vyhlásil reportér britskej Sky Craig Slater. „To mi povedalo niekoľko vysokopostavených osobností blízkych Neweymu. Neformálne oznámil niektorým kolegom vo vedení Red Bullu, že si praje odísť.“

Podľa týchto zdrojov nemajú Adrianovi nadriadení žiadnu formálnu rezignáciu. Newey však nie je človek, ktorý by si potrpel na formality. Rozhodne sa naňho viac podobá, že svoj odchod oznámi kolegom tvárou v tvár, nie prostredníctvom právnikov, ktorí by napochodovali do kancelárie Christiana Hornera.

Podľa Sky pritom len vlani v máji predĺžil kontrakt s Red Bullom do konca roka 2025. Ani nie rok po tom sa rozhodol odísť. Nápadne to pripomína situáciu okolo Lewisa Hamiltona, ale zdroje sa zhodujú, že kontroverzia okolo Christiana Hornera z úvodu roka môže mať pre Red Bull krutú dohru, hoci v skutočnosti je vyšetrovanie bossa zámienkou, nie príčinou krízy.

Aj keď sa zdalo, že šéf Red Bullu krízu ustál, ešte stále to nemusí byť koniec. „Táto správa súvisí skôr s bojom o moc na pozadí Hornerovej situácie,“ vyhlásil Slater. „Malo to destabilizujúci účinok.“

„Posledných niekoľko mesiacov som informoval, že došlo k ochladeniu vzťahov medzi Hornerom a Neweym, čo súviselo s trenicami v zákulisí tímu. Súvisí to s avizovaným bojom o moc a v prípade Neweyho aj so skutočnosťou, že jeho rola pri návrhu víťazných áut, vzhľadom na niektoré komentáre zo strany Red Bullu, bola na verejnosti nedocenená,“ vyhlásil Slater.

Newey túži po Ferrari

Reportér Sky pritom potvrdil správy The Race – ak Newey chce pracovať pre konkurenciu, musí si počkať na 1. január 2027. Slater tvrdí, že Adrian má platný kontrakt do konca roku 2025, po ktorom by nasledoval ďalší rok plateného voľna. „To by znamenalo, že nemôže pracovať pre iný tím Formuly 1 skôr ako v roku 2027,“ vyhlásil reportér Sky.

„Podľa mojich informácií Red Bull nevie, že by Neweyho formálne oslovil konkurenčný tím. Jeden alebo dvaja ľudia, s ktorými som hovoril a ktorí majú blízko k Neweymu, povedali, že ak vážne uvažuje o odchode, ešte sa nerozhodol, akým smerom by sa mala uberať jeho kariéra smerom do budúcna,“ povedal Slater.

Adrian už v živote dosiahol úplne všetko. Nemohli by sme sa čudovať, keby túžil po odpočinku. Mysle ľudí ako on sa však nikdy nezastavia. A pripomeňme si ešte raz slová istého Sebastiana Vettela: „Každý je fanúšikom Ferrari.“

Potvrdzuje to aj Slater: „Jedna alebo dve významné osobnosti mi povedali, že keby mal Newey pracovať pre iný tím, podľa ich názoru by ním bolo Ferrari.“

Keď to urobil Lewis Hamilton, prečo by to neurobil Adrian Newey, všakže?