logo F1online.sk

Leclerc si sype popol na hlavu: Opäť som z kvalifikácie nevyťažil maximum

Charles Leclerc v bariére
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Hovorí sa, že dážď maže rozdiely medzi monopostmi a otvára možnosti celému štartovému poľu. Charles Leclerc však túto príležitosť nedokázal využiť naplno, čo si úprimne vyčíta. Verí, že ak bude sobotňajšia kvalifikácia na suchu, tak si dokáže napraviť chuť.

Oba monoposty Ferrari sa v šprintovej kvalifikácii dostali do tretej časti, v ktorej bolo treba nasadiť intermediálky, nabrať odvahu a zľahka sa do toho oprieť. Charles Leclerc aj nasadil intermediálky, aj nabral odvahu, no oprel sa akurát tak o bariéru.

“Pravdupovediac to úplne prvé výjazdové kolo bolo nesmierne náročné,” povzdychol si Charles Leclerc po kvalifikácii, v ktorej sa mu ušlo len siedme miesto. “Pneumatiky sa zohrievali len veľmi ťažko. Snažil som sa byť trochu agresívny, no stratil som kontrolu na výjazde z ôsmej zákruty. Trochu to pokazilo našu kvalifikáciu, pretože som mal mierne ohnuté riadenie.”

Leclerc hneď po náraze zamieril do boxov, kde mu monopost skontrolovali mechanici. Tí zhodnotili, že na ňom môže pokračovať, no aj keby bol celkom neporušený, nebolo by to ideálne. Prišiel totiž o jeden meraný pokus.

“Nemyslím si však, že sme mohli vyčarovať nejaký zázrak. Nemohli sme toho spraviť oveľa viac. Samozrejme, ja som opäť nevyťažil z kvalifikácie maximum, s čím nie som spokojný,” zhodnotil vzápätí.

Monacký pretekár sa vraj na kvalifikáciu tešil, nuž o to má trpkejšiu pachuť v ústach. V sobotu dostane druhú šancu ukázať, že sa naučil lepšie narábať s pneumatikami v kvalifikácii, v ktorej je Scuderia tento rok o čosi slabšia.

“Ak by som sa mal pozrieť na pozitíva, tak na suchu som spravil dosť veľký krok vpred. S tým som spokojný, pretože som tvrdo pracoval na príprave pneumatík na suchej trati. Aspoň dnes sa to vyplácalo,” pochvaľoval si Leclerc prvé dva segmenty šprintovej kvalifikácie. “Ale uvidíme zajtra, čakajú nás dlhé preteky.”

Okrem šprintu je na programe aj riadna kvalifikácia. “Na to sa teším. Tešil som sa aj na dnes, že to ukážem, no v upršanej SQ3 som to nedokázal. Začneme sa pozerať na sobotu a pokúsime sa optimalizovať všetko na šprintové preteky.”