logo F1online.sk

Sklamaný Pérez nerozumie rozhodnutiu tímu: Pódium sme mali vo vrecku

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 11. 2020

Sergio Pérez čelí neistej budúcnosti. V nedeľu v Imole mal skvelú príležitosť zaknihovať možno posledné pódium v Racing Pointe (a možno aj v kariére). Tím sa však počas výjazdu bezpečnostného vozidla rozhodol stiahnuť Mexičana do boxov pre čerstvé pneumatiky. A to bola chyba.

Pérez štartoval jedenásty na stredne tvrdej zmesi. Kým jazdci okolo zamierili do boxov pomerne skoro, Mexičan vydržal na trati dlhšie. Využil svoju perfektnú prácu s pneumatikami i rýchlosť svojho auta, aby sa prepracoval až pred Daniela Ricciarda. Po vypadnutí Maxa Verstappena bol teda tretí, no len do momentu, než ho tím povolal boxov. Z tejto zastávky však nevyťažil nič, konečné šieste miesto je teda veľkým sklamaním.

„Myslím, že pódium sme mali prakticky vo vrecku,“ povedal po pretekoch sklamaný Pérez. „Tuším, že som mal o pätnásť kôl čerstvejšie pneumatiky, než ostatní za mnou. Tím však určite mal viac informácií.“

Zmätený reportér sa po tejto odpovedi opýtal, prečo sa potom v Racing Pointe rozhodli zastaviť. „Ani ja neviem,“ pokrčil plecami Pérez. „Keď sa na pozriem, nedáva to zmysel, no po pretekoch sa ľahko povie, aké rozhodnutie bolo to správne. Predbiehať tu je extrémne náročné, neviem, ešte som sa s tímom nerozprával. Museli na to byť nejaký dôvody.“

„Je to skrátka bolestivý, bolestivý deň. Pódium sme mali vo vrecku. Ťažko to prehltnúť. Myslím, že v tíme sú rovnako sklamaní ako ja. No sme tím, vyhrávame ako tím aj prehrávame ako tím. S odstupom času je však jasné, že to bolo nesprávne rozhodnutie,“ povedal Pérez.

O to bolestivejšie to je, keď si uvedomíme, že pódium i body napokon padli do náručia hlavnému rivalovi v boji o tretie miesto pohára konštruktérov. Trio Renault – McLaren – Racing Point teraz delí jediný bod, čaká nás teda tesný záver sezóny. Faktom však je, že tím zo Silverstone v tomto ročníku už nakopil dosť nevynútených chýb, ktoré ich stáli cenné body.

„Zo všetkého negatívneho sa dá odniesť veľa pozitív. Prvý stint bol skrátka ohromujúci, stratégia bola skvelá, tím urobil dobré rozhodnutia. Dostali sme sa na pódium, no nakoniec… chápete, bolí to. Rovnako nás to bolí v šampionáte – prakticky sme Ricciardovi darovali pódium,“ povedal smutný Pérez.