logo F1online.sk

Bottas jazdil s kusom Ferrari: Ťažko sa s tým išlo

Kus Ferrari, Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 11. 2020

Valtterimu Bottasovi ušlo ďalšie víťazstvo napriek tomu, že štartoval z pole position, navyše vo veľmi úzkej Imole. Celé jeho preteky malo poznačiť poškodenie podlahy a tiež úlomok z iného auta, ktorý sa zasekol zrejme v jednom z otvorov podlahy.

Fínsky pretekár po štarte viedol. Lewisa Hamiltona zato predbehol Max Verstappen, a tak sa zdalo, že Bottas je na najlepšej ceste za víťazstvom, aj keď sa Red Bullu nedokázal striasť. Potom sa však Verstappen vybral do boxov, čím Bottasa úspešne vyprovokoval.

Mercedes s cieľom pokryť pokus o undercut poslal Bottasa do boxov. Nechýbalo až tak veľa a Verstappenovi by tento manéver vyšiel. Nasledovala časť pretekov, keď Lewis Hamilton neustále predlžoval svoj stint a s ním, možno prekvapivo, aj náskok.

Prekvapivo ale len do momentu, kým nám réžia neponúkla komunikáciu medzi Bottasom a inžinierom, že má poškodenú podlahu a okrem toho sa v nej zasekli bližšie nešpecifikované úlomky, čo si mechanici všimli pri zastávke v boxoch. Nemali ale čas ich odtiaľ vybrať.

Hamiltonovi následne pomohla fáza VSC, vďaka ktorej mohol zastaviť bez toho, aby stratil priveľa času. Nuž a keď Bottas spravil chybu v časti Rivazza a pustil pred seba Verstappena, malo byť jeho tretie miesto spečatené. Nakoniec sa mu síce druhé miesto vrátilo, ale pocity z jeho výkonu to veľmi nevylepšilo.

Ale bolo to naozaj len ním, alebo kus Ferrari, ktorý Bottasovi vylovili z auta mechanici pri druhej zastávke, tiež zohral nejakú úlohu? “Myslím si, že to dnes malo dosť veľký efekt,” vyhlásil Bottas.

“Štart bol celkom dobrý, to bola dnes jedna z tých dôležitých vecí. Zrazu, v druhom kole, som vychádzajúc zo siedmej zákruty zbadal úlomok,” pokračuje. Mimochodom, v siedmej zákrute sa porátal Sebastian Vettel s Kevinom Magnussenom ešte v prvom kole. “Nemal som čas sa mu vyhnúť. Videl som ho a pokúsil sa ho dostať aspoň priamo pod auto, aby som si nepoškodil pneumatiky.”

“Ale poškodilo ho to a potom bolo ťažké s takým autom jazdiť. Naozaj som na to tlačil a snažil sa Maxovi zabrániť, aby sa cezo mňa dostal. Musel som ísť až na úplnú hranu, čo viedlo k chybám,” vysvetlil druhý muž šampionátu, ktorý musí v Turecku Hamiltona poraziť o aspoň osem bodov, aby udržal svoje matematické šance na titul živé.