logo F1online.sk

Leclerca čaká rozhodujúci rok, nie Hamiltona, hovorí Villeneuve

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Charles Leclerc je vo Formule 1 známym pojmom, ale naozaj veľkú skúšku ešte nepodstúpil. To si myslí majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve, podľa ktorého Monačana poriadne preverí až sezóna 2025 a Lewis Hamilton. Leclercovi to môže pomôcť, ale aj ublížiť.

Päť víťazstiev, 23 pole positions a 32 pódií. To je vizitka Charlesa Leclerca v úvode jeho siedmej sezóny vo Formule 1. Keď sa k nemu o rok pripojí sedemnásobný šampión Lewis Hamilton s jeho 103 triumfmi, Ferrari bude mať najúspešnejšiu dvojičku v súčasnej Formule 1 zo štatistického hľadiska, ale azda aj z pohľadu talentu.

O obrovských vlohách monackého pretekára pochybuje len málokto, no Jacques Villeneuve upozorňuje, že ešte musí ukázať svoje kvality a potvrdiť, že vo Ferrari je skutočne zaslúžene. V tomto smere to vraj nebude podobné, ako keď v Mercedese vznikla dvojička v zložení Lewis Hamilton a George Russell.

“Nie. Russella nedoviedli do Mercedesu ako jazdca-šampióna, ktorý už všetko dosiahol. Jeho dostali do Mercedesu ako mladú pušku, ktorá sa musela ukázať,” vyberá z rozhovoru so Jacquesom Villeneuveom portál gpfans.com. “Charlesa priviedli do Ferrari ako šampióna, hoci ním ešte nebol. Zo Sauberu prichádzal s nálepkou ‘toto je šampión’.”

Charles Leclerc už ako mladý dostal najdlhšiu zmluvu v histórii Scuderie Ferrari, dokonca dlhšiu ako kedysi Michael Schumacher. Taliansky tím si ho skutočne uctil ako jednu z legiend. Väčšinou si však také niečo treba zaslúžiť. “Ono to ešte neznamená [že je šampión] len preto, že niekoho dokázal porážať na motokárach.”

“On sa ešte stále musí ukázať,” trvá na svojom Villeneuve. “Ukázal, že má veľkú rýchlosť, že je superrýchly, ale nie je to on, kto by vlani pre Ferrari získal víťazstvo. Bude zaujímavé sledovať, ako to dopadne vo vnútri Ferrari. Toto bude pre Charlesa rozhodujúce, nie pre Lewisa.”

Vo Ferrari teraz môžu uvažovať, či sa rozhodli správne, keď si v tíme ponechali Charlesa Leclerca na úkor Carlosa Sainza. Bývalý pretekár F1 Vitantonio Liuzzi sa s Jacquesom Villeneuveom zhodne v jednom: Monačana čaká dôležitá bitka a v nej bude musieť ukázať, že Ferrari nespravilo chybu.

Vitantonio Liuzzi si na Leclercovi všíma, ako naňho začína pôsobiť tlak zo strany Carlosa Sainza. Tento tlak bude o rok ešte väčší. “Leclerc alebo Sainz? Musím povedať, že v druhej polovici minulého roka som si na Carlosovi všimol neuveriteľný vývoj. Dokázal to víťazstvom v Singapure.”

“Nečakal som, že Leclerca uvidíme pod takým tlakom, a že tento rok bude v problémoch. Dopláca na výkony Sainza, ktorý na konci sezóny odíde z tímu, a ktorého nahradí Hamilton. Preto Leclerca čaká dôležitý boj. Dúfam, že sa Charles nájde. On bude kľúčový pre balans červených áut,” doplnil bývalý jazdec Red Bullu, Toro Rosso, Force Indie a HRT.