logo F1online.sk

Pérez nedostane dvojročnú zmluvu. Marko sa obáva, že by „poľavil“

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Formula 1 má za sebou len úvodné štyri veľké ceny novej sezóny a prestupový kolotoč sa nám poriadne rozbehol. V minulosti sme si zvykli, že o takýchto otázkach sa rozhoduje v priebehu leta či po letnej prestávke. V tomto roku všetko letí veľmi rýchlo. Stále nám však zostáva niekoľko zaujímavých otáznikov a jeden z nich sa týka sedačky v Red Bulle.

Skvelá forma Red Bullu a spoľahlivé výkony Sergia Péreza našepkávajú, že Mexičan si svoje miesto predsa len udrží. Aj keď by si na to v minulom roku málokto stavil, v tejto sezóne je pilot Red Bullu dostatočne konzistentný. Keď má auto výkonnostnú prevahu, aby tímu zaistilo oba majstrovské tituly, na čo riskovať narušenie rovnováhy?

Špekulácie však beztak kolujú. Red Bull bol za posledný rok spájaný s Landom Norrisom, Alexom Albonom a ďalšími jazdcami. Podľa slov Helmuta Marka sa však tím nemusí nikam ponáhľať. „Nedovolíme, aby nás niekto dostal pod tlak,“ vyhlásil poradca Red Bullu pre OE24.at.

„Také Audi chce počuť konečné rozhodnutie. My sa však na všetko pozeráme pokojne. Keď získame celkový prehľad, tak rozhodneme o našom jazdeckom zložení,“ ubezpečil verejnosť Marko. Jeho tím si to môže dovoliť, keďže ponúka skvelé auto, hoci zasadnúť po bok Maxa Verstappena predstavuje tú najväčšiu výzvu.

O vplyve Audi na prestupovom trhu sa už chvíľu špekuluje. Hovorilo sa napríklad, že automobilka žiada od Carlosa Sainza rozhodnutie do konca apríla, čo je stále dvadsať mesiacov pred oficiálnym vstupom Audi do Formuly 1. Tieto hlasy však potvrdzuje aj poradca Red Bullu.

„Je to smiešne, ale my sa tejto hry nezúčastníme. Počkáme si a uvidíme. Potom sa rozhodneme. Neviem, čo sa to deje, ale počul som, že Audi vytvára tlak. Je trochu netradičné, keď nováčik tlačí na jazdeckom trhu,“ pokrčil plecami Marko.

Na otázku, či by mohol v tíme pokračovať ďalší rok Sergio Pérez, Rakúšan odpovedal: „Všetko je možné. Náš tím v súčasnosti pracuje veľmi dobre. Keď Pérez však dostane dvojročný kontrakt, existuje riziko, že poľaví,“ odkázal Marko, čím svojmu jazdcovi dvakrát nepolichotil.

Máme tu však ešte jednu špekuláciu, ktorá stojí za zmienku. Hovorí sa, že Christiana Hornera zachránili v jeho stoličke thajskí väčšinoví majitelia Red Bullu. Ten by sa im mohol odvďačiť tým, že sa thajský pretekár vráti do jeho tímu. Mohol by sa Alex Albon naozaj stať svetovým šampiónom?

„Aby sa mu to podarilo, musí najprv zasadnúť do nášho auta. S Williamsom však má kontrakt až do konca sezóny 2025,“ vylúčil návrat bývalého pilota stajne Helmut Marko.