logo F1online.sk

Wolff odmieta presun zdrojov na rok 2026: My sme Mercedes

Lewis Hamilton pred Georgeom Russellom
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2024

Mercedes dominoval predchádzajúcej ére Formuly 1. Tento tím sa zdal byť nepremožiteľný, ich dominancia trvala roky a zdalo sa, že nikdy neskončí. Po nástupe éry prísavného efektu sa však Mercedesu zmocnila nemohúcnosť. Mohol by to tento tím proste zabaliť a sústrediť sa na rok 2026?

Proti takémuto prístupu hovorí niekoľko skutočností. V prvom rade sú to samotné pravidlá. Tie zakazujú testovanie nových monopostov vo veternom tuneli a na CFD pred 1. januárom 2025. Takému Mercedesu v tom vraj bráni ešte niečo iné.

„My sme Mercedes,“ vyhlásil boss stajne Toto Wolff. „My nemôžeme úplne zabaliť súčasný cyklus pravidiel a pokračovať vo výkonoch na súčasnej úrovni. Niečo také nie je v súlade s ambíciami značky. Takže nie, skrátka si myslím, že musíte pokračovať a ďalej na to tlačiť, musíte pokračovať v dopĺňaní vašich znalostí.“

„Keď však FIA nakoniec sformuje nejaké pravidlá, začneme ich, ako všetky ostatné tímy, skúmať a pravdepodobne to urobíme skôr,“ priznal Wolff.

Jedinou úlohou a poslaním Mercedesu je majstrovský titul. Tento tím nemôže byť spokojný s druhým alebo tretím miestom. Aj od týchto priečok je však momentálne ďaleko. Tím nabral v priebehu štyroch veľkých cien 86-bodovú stratu na Ferrari na druhom mieste. Je teda jasné, že návrat Mercedesu na čelo bude dlhý a zrejme aj bolestivý.

„Keď je vaším cieľom bojovať o víťazstvá a tituly, tak môžete povedať, že sme tak trochu v území nikoho, pretože Max a Red Bull sú ďaleko vpredu,“ povedal Wolff. „Sme v tej ďalšej skupine, ale nikto sa neuspokojí, keď bojuje o druhé, tretie alebo štvrté miesto. Z čisto športového hľadiska záleží len na víťazstve.“

„Naším cieľom je poraziť našich priamych konkurentov a zároveň uznať, že niekto jednoducho robí lepšiu prácu. Musíme si stanoviť meradlo a ja sa nechcem vzdať ambície na víťazstvo v tejto sezóne, nieto ešte v tej budúcej,“ vyhlásil šéf Mercedesu.

„V roku 2026 nás čaká veľký reštart, čo určite predstavuje najreálnejšiu príležitosť pre akýkoľvek iný tím poraziť Red Bull. Dovtedy však máme pred sebou ešte jeden a trištvrte sezóny a ja nechcem v nasledujúcich 18 mesiacoch prežívať ďalšie utrpenie. Chcem dúfať, že nás čakajú úspechy a vzostupná trajektória,“ dodal Wolff.

Súvisiace články