logo F1online.sk

Šéf Aston Martinu dementoval chýry o “astronomickej ponuke” pre Neweyho s veľkým úsmevom

Mike Krack
© LAT/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 4. 2024

Aston Martin posilňuje na všetkých frontoch. Čerešničkou na torte, ktorú už usilovne pečie Lawrence Stroll, mal byť pokus o angažovanie Adriana Neweyho, o ktorom sa hovorí v padoku. Šéf tímu Mike Krack tieto správy poprel, no potmehúdsky sa pri tom usmieval.

V priebehu uplynulého týždňa vyplávali na povrch informácie, že Lawrence Stroll sa počas VC Saudskej Arábie stretol s Adrianom Neweym v hoteli, v ktorom boli obaja ubytovaní. Hlavnému konštruktérovi Red Bullu mal zároveň predostrieť ponuku s “astronomickou” ponukou v kolóne odmien. Aspoň tak ju označili reportéri Sky Sports počas piatkového priameho prenosu, keď sa Mikea Kracka spytovali, či Aston Martin skutočne ponúkol Neweymu miesto.

“Nie,” odvetil jednoslovne a so širokým úsmevom na tvári Mike Krack. Reportérku Natalie Pinkhamovú zaujímalo, či na týchto špekuláciách nie je ani zrnko pravdy. Keď sa šéf tímu konečne dousmieval, pokračoval vo svojej odpovedi: “Pozrite, máme veľmi silný technický tím s Danom [Fallowsom], Tomom [McCulloughom] a Lucom [Furbattom]. Prednedávnom sa k nám pripojil Bob Bell. Momentálne sme spokojní s tým, čo máme k dispozícii.”

Možno úsmev Mikea Kracka niečo prezrádzal, ale možno šlo len o reakciu na to, že Aston Martin je už medzi veľkými rybami, keď ho aj médiá vnímajú ako reálneho kandidáta v boji o Adriana Neweyho. Len sotva by sme takú dôležitosť prikladali správam, keby s údajnou ponukou vyrukoval Alpine či Haas.

Vysmiaty Mike Krack odpovedá na otázky Sky Sports

Ak by sa Aston Martinu podarilo získať do svojich služieb Adriana Neweyho, bola by to jasná návnada hodená aj smerom k Maxovi Verstappenovi. Najskôr však musí zabrať najväčšia konštruktérska ryba v padoku. Ak sa však tím zo Silverstonu o nič nepokúsil, tak tento “plán” určite zlyhá.

Helmut Marko v rozhovore pre motorsport.com zdôraznil, že o Neweyho je “veľký záujem” a potenciálna ponuka zo strany Aston Martinu určite nebude posledná. “Všetci ho chcú mať. Nemyslím si, že to bola prvá ponuka a nemyslím si, že bude posledná.”

“Prísť o Neweyho by bol veľký hendikep, pretože by ho získal iný tím. V tom prípade by so sebou odniesol aj znalosti a obrovské množstvo skúseností. On je ako kultová postava, ktorá je veľmi dôležitá aj pre mladých inžinierov. Do nášho tímu prichádzajú, pretože chcú pracovať s Neweym. Mať v tíme Neweyho je obrovský prínos,” nechal sa počuť športový poradca Red Bullu.

Neweyho odchod neznamená aj odchod Maxa Verstappena

Keď sa v padoku začalo špekulovať o možnom odchode Helmuta Marka z tímu, Max Verstappen vyskočil na rovné nohy, vzal pomyselný meč a započal križiacku výpravu za záchranu rodáka z Grazu. Dočkali sme sa dokonca aj ultimáta: Ak Marko odíde, Verstappen s veľkou pravdepodobnosťou pôjde s ním.

Pri Adrianovi Neweym je Max Verstappen o čosi odmeranejší. “Môžem si vykričať hlasivky, že všetci by sme mali zostať pokope, ale ak chce niekto odísť, nedá sa tomu vždy zabrániť.”

Špekuláciami sa teraz nezaoberá. “Ani ja som sa s ním o tom nebavil. Neviem, čo sa deje. Nerobím si žiadne starosti, bol som na lyžovačke. Nechce sa mi čítať tieto veci…”

Trojnásobný šampión napokon doplnil: “Ťažko sa také niečo nahrádza, pretože v konečnom dôsledku sa o rýchlosť auta stará veľa ľudí. A áno, chcel by som, aby Adrian zostal a nešiel do iného tímu, veď má bohaté znalosti.”