logo F1online.sk

Autosport: Aston Martin chce získať Neweyho, ponúkol mu štedrý kontrakt

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

O budúcnosti Adriana Neweyho sa už dlho nešpekulovalo tak intenzívne ako za posledný mesiac. Búrka v Red Bulle pomaly utícha, ale konkurencia si ju nenechala ujsť. Podľa zahraničných zdrojov s ničím nevyčkával Lawrence Stroll, ktorý Neweymu rovno ponúkol miesto.

Adrian Newey počas svojej kariéry pôsobil vo viacerých celkoch a posledných takmer 20 rokov sa podieľa na úspechoch Red Bullu Racing. Azda každý tím zo súperov by ho vrúcne privítal, ale šancu uspieť a získať ho do svojich radov má len málokto. V posledných rokoch sa to ani nikomu nemohlo podariť; Newey bol v Red Bulle veľmi spokojný. To sa vraj zmenilo tento rok, keď prepukla kauza okolo Christiana Hornera a v Red Bulle sa rozpútal mocenský boj.

Situáciu so záujmom sleduje Ferrari, ktoré podľa talianskej tlače usiluje o Neweyho príchod do Maranella. Zatiaľ je však v tomto smere najaktívnejší niekto iný: Podľa Autosportu je ním Lawrence Stroll a jeho Aston Martin, kto vytiahol na stôl kufrík plný peňazí.

“Autosport sa dozvedel, že šéf Aston Martinu Lawrence Stroll navýšil stávky s tučnou ponukou kontraktu, ktorou sa počas víkendu VC Saudskej Arábie pokúsil zlanáriť legendárneho 65-ročného konštruktéra z Milton Keynes do svojej neďalekej továrne v Silverstone,” píše sa v článku Autosportu z piatka.

Z pohľadu Aston Martinu to máme vnímať ako ďalší krok k titulom. “Ambiciózny Stroll ukladá základné kamene, aby vytvoril tím, ktorý v nasledujúcich rokoch bude môcť konkurovať Red Bullu, Mercedesu a Ferrari. Popri postavení novej továrne a s blížiacim sa otvorením nového veterného tunela Stroll už dokázal pritiahnuť niekoľkých kľúčových konštruktérov z tímov súperov, a takisto podpísať kontrakt s Hondou o vytvorení továrenského tímu pre éru od roku 2026.”

“Získanie Neweyho by mohlo byť posledným chýbajúcim dielikom v skladačke, ktorá by zmazala manko na tradičné top tímy Formuly 1 a presvedčila vedúceho jazdca Fernanda Alonsa, aby zostal aj po uplynutí jeho kontraktu,” píše ďalej novinár Roberto Chinchero. “Takisto by to mohol byť ďalší argument na presvedčenie majstra sveta Verstappena, o ktorého má záujem aj Mercedes, aby pokračoval v úspešnom vzťahu s Neweym a Hondou len 30 kilometrov ďalej.”

Ponuka zo strany Aston Martinu môže byť pre Neweyho atraktívna napríklad pre to, že by sa nikam nemusel sťahovať. Nutnosť presunúť sa do Talianska bola jedným z dôvodov, prečo sa Scuderii v roku 2014 i napriek rokovaniam nepodarilo presvedčiť slávneho konštruktéra, aby vzal ponuku a začal pracovať pre Ferrari.

Na druhej strane však Newey priznal, že ľutuje jednu vec: Ešte nikdy nespolupracoval s Ferrari, Fernandom Alonsom a Lewisom Hamiltonom. Ak by skutočne uvažoval o odchode z Red Bullu, dal by prednosť miliónom od Lawrencea Strolla alebo by si ku koncu svojej kariéry šiel splniť sen a s Lewisom Hamiltonom spravil z Ferrari opäť majstrovský tím? Všetko sa včas dozvieme.

Aston Martin odmietol správy o ponuke komentovať.