logo F1online.sk

Pole position v Imole patrí Valtterimu Bottasovi

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes-AMG F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 10. 2020

Kvalifikácia na Veľkú cenu Emilia Romagna priniesla tesný súboj, žiaľ len dvoch áut. Valtteri Bottas a Lewis Hamilton si to opäť rozdali len medzi sebou. Víťazom soboty je tentoraz Bottas, druhý Hamilton, tretí Max Verstappen.

Bottas bol po prvom pokuse pomalší, než Hamilton. V druhom však dokázal zabrať a berie cennú pole position, ktorá môže mať v Imole zásadný význam. Už od začiatku bolo viac ako zrejmé, že do boja o pole position neprehovorí Max Verstappen a jeho Red Bull, ktorý bol od začiatku o krok pozadu. Holanďan k tomu v Q2 „zvieral ruženec“, keď ohlásil stratu výkonu jeho pohonnej jednotky. Mechanici ju narýchlo opravili a vrátili ho do hry. Max však napokon so stratou pol sekundy berie “len” tretie miesto.

Sňať klobúk musíme nielen pred Bottasom, ale aj pred Pierrom Gaslym. On i jeho tím boli celý víkend vo fantastickej forme a v kvalifikácii to len podčiarkli. Francúz sa zajtra postaví vedľa Verstappena na štvrté miesto. Nespokojný nemusí byť ani jeho kolega Daniil Kvjat. Ten na Gaslyho stratil dve desatiny a je ôsmy. Pekný výkon predviedol opäť Daniel Ricciardo. Austrálčan skončil piaty a tímového kolegu Estebana Ocona znovu priam zadupal do zeme. Kým Francúz odštartuje dvanásty, Austrálčan piaty. Bol pritom rýchlejší o sedem desatín.

Šieste miesto obsadil Alex Albon, ktorý prežil skutočne nervydrásajúcu kvalifikáciu. Michael Masi mu škrtol niekoľko časov, vrátane prvého pokusu v Q3. Britsko-thajský pretekár sa za svoj výkon nemusí hanbiť, no stále platí, že bol o štyri desatiny pomalší, než Verstappen.

Až do štvrtého radu sa postaví domáce Ferrari, a to opäť vďaka Charlesovi Leclercovi, ktorý bude mať po svojom boku spomínaného Daniila Kvjata. Do piateho radu sa postavia McLareny v poradí Norris – Sainz. Do Q3 prekvapivo nepostúpil ani jeden z Racing Pointov a ani Sebastian Vettel. Ten prišiel v Q2 o najrýchlejší čas pre porušenie limitov trate, skončil teda až štrnásty. Pokoril ho pritom aj (znovu vynikajúci) George Russell na Williamse.

FOM