logo F1online.sk

Mercedes získal z Ferrari dve dôležité posily. Simone Resta definitívne opúšťa Maranello

Simone Resta
© Ferrari.com
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Cesty Simoneho Restu a Ferrari sa definitívne rozchádzajú. Tento taliansky inžinier dlhodobo ašpiroval na post technického riaditeľa v Gestione Sportiva, ale pod vedením Mattiu Binotta mu ruže nekvitli a zdá sa, že ani s Frédéricom Vasseurom nenašiel spoločnú reč. Sťahuje sa preto do Mercedesu, kde sa spojí so svojím bývalým kolegom z Ferrari Jamesom Allisonom.

Resta bol vo Ferrari trochu pustovníkom. Pod Binottom sa nedokázal presadiť, keďže švajčiarsky inžinier prehováral do návrhu a vývoja monopostu aj zo stoličky šéfa stajne. Ferrari sa Simoneho napokon rozhodlo „upratať“ do Haasu, kde pôsobil ako technický riaditeľ, aj keď stále bol kmeňovým zamestnancom Ferrari.

Po neúspešnom závere minulej sezóny sa však Resta porúčal z Haasu spoločne s bývalým šéfom Güntherom Steinerom. Jeho osud bol niekoľko týždňov neznámy, ale keďže bol stále kmeňovým zamestnancom Ferrari, jeho osud zostával v rukách Frédérica Vasseura.

Pred štartom Veľkej ceny Austrálie prišla odpoveď: Resta sa sťahuje do Mercedesu a spolu s ním aj Enrico Sampo, ktorý v Maranelle viedol prípravu na simulátore. Simone bude v Brackley pracovať ako riaditeľ pre strategický rozvoj a priamo spolupracovať s technickým riaditeľom Jamesom Allisonom. Enrico sa zas ujme roly vedúceho oddelenia pre výkonnostné softvérové aplikácie. Ide o oblasť, ktorá sa v ostatných rokoch stala kľúčovou pre voľbu nastavenia pred a počas súťažného víkendu.

Aj keď obaja podpísali kontrakty s Mercedesom, budú musieť absolvovať tradičnú povinnú dovolenku a podľa medializovaných informácií sa k stajni z Brackley pripoja až na začiatku roku 2025, pričom o presných dátumoch ich príchodu sa ešte len rozhodne. Mercedes si okrem toho prechádza určitou zmenou štruktúry. Po nelichotivých výsledkoch sa tím zbavil technického riaditeľa Mikea Elliotta a vymenoval Davida Nelsona za šéfa pre oblasť dynamiky monopostu ako náhradu za výkonnostného riaditeľa Loica Serru, ktorý prechádza do Ferrari.

Môžeme tu teda sledovať určitú bitku o mozgy medzi dobrými kamarátmi Totom Wolffom a Frédéricom Vasseurom, ktorý vo veľkom lanári popredných inžinierov nemeckej automobilky a podpísal tiež Lewisa Hamiltona. Wolff tak aspoň čiastočne vrátil Vasseurovi požičané. „Podpis Restu má pre Mercedes mimoriadny význam, pretože ide o človeka s bohatými skúsenosťami v F1 aj vo Ferrari,“ uviedol portál Motorsport.com.