logo F1online.sk

Kedy Ferrari doženie Red Bull? Keď budeme takto pokračovať, je to otázka času, hovorí Leclerc

Pódium VC Saudskej Arábie 2024: Max Verstappen, Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Ferrari sa v úvode sezóny 2024 etablovalo ako druhý najrýchlejší monopost po Red Bulle. Tretie miesto Carlosa Sainza v Bahrajne a tretie miesto Charlesa Leclerca v Saudskej Arábii to potvrdili. Strata Ferrari na Red Bull je však v pretekovom tempe naďalej minimálne tri desatiny na kolo a ako povedal aj sám pilot tímu Charles Leclerc, toto číslo je vo svete motoršportu dosť vysoké. V porovnaní s úvodom ročníka 2023 sa však Scuderii podarilo stratu výrazne znížiť a monacký pretekár dúfa, že tím bude pokračovať v nastolenom trende.

V úvode minulej sezóny bolo Ferrari v pretekovom tempe úplne mimo hru a stratené. Bojovalo s ohromujúcou degradáciou pneumatík, nestabilitou a nepredvídateľnosťou monopostu. V priebehu dvanástich mesiacov však prešiel tím dlhú cestu a v úvode ročníka 2024 sa mu nepochybne darí lepšie než Mercedesu.

Aj keď sa strata na Red Bull zdá vysoká, stále je výrazne menšia než pred dvanástimi mesiacmi. „Dnes sa nám podarilo všetko maximalizovať,“ povedal po skončení Veľkej cene Saudskej Arábie tretí muž v cieli Charles Leclerc. „Zo začiatku každého stintu sme sa trápili, či už to bolo na stredne tvrdých pneumatikách, alebo tvrdých.“

„Ku koncu to na hardoch bolo celkom dobré. Nemali sme však čas, aby sme dohnali stratu, ktorú sme nabrali na začiatku stintu v súbojoch s ostatnými jazdcami,“ povedal Leclerc.

Monacký pretekár bol po víkende v Džidde už tradične optimisticky naladený a veril, že jeho tím sa dokáže dostať ešte bližšie a nakoniec vyzvať Red Bull v boji o najvyššie priečky. „Celkovo to boli pozitívne preteky. Myslím si, že robíme malé kroky správnym smerom,“ hovorí Charles.

„Ak sa obzriem späť na posledných šesť alebo sedem mesiacov, tak sa náš tím najviac zlepšil a pomaly znižujeme našu stratu, aj keď tá je stále dosť veľká. Keď však budeme pokračovať a takto pracovať aj naďalej, som si istý, že je otázkou času, kým dostaneme Red Bull pod trochu väčší tlak,“ vyhlásil odhodlane Leclerc.

Súvisiace články