logo F1online.sk

Turrini: Wolff robí svoju prácu a sype soľ do rán Red Bullu

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

V súčasnosti môžeme vo Formule 1 sledovať ohromnú zákulisnú hru, akú uvidíte zrejme len v tomto športe. Nech už ktokoľvek zo zainteresovaných robí čokoľvek, robí to za nejakým účelom. „Klub piraní,“ ako to raz veľmi trefne nazval Ron Dennis, je skvelou metaforou pre súčasné dianie, v ktorom sa aj z najväčších nepriateľov môžu stať najlepší priatelia za účelom sledovania vyššieho cieľa. Skvelo to vysvetlil známy taliansky žurnalista Leo Turrini, ktorý má dosť skúseností, aby vedel, ako fungujú pomery vo Formule 1.

Aj keby Toto Wolff vedel, že jeho šanca získať Maxa Verstappena sa rovná jednej desatine percenta, robil by presne to, čo robí teraz. Nejde ani tak o to, že má mikroskopickú šancu na zisk skvelého jazdca a veľký politický triumf, skôr hľadá možnosti, ako čo najviac oslabiť svojho arcirivala.

Otvorené flirtovanie s Maxom Verstappenom a dokonca aj s Helmutom Markom, o ktorom všetci veľmi dobre vedia, že je Wolffovým otvoreným nepriateľom, je súčasť politickej hry. V roku 2021 bola predstava Marka a Verstappena v tričkách Mercedesu podobne absurdná, ako členstvo Ronalda Reagana v komunistickej strane. Presne takúto ponuku však Wolff v Džidde verejne predložil chlapcom z Red Bullu.

„Toto Wolff robí svoju prácu a sype soľ do rán Red Bullu,“ napísal vo svojom blogu ostrieľaný taliansky žurnalista Leo Turrini. „Nepotrebujete byť žiadny Einstein. V tomto majetníckom prostredí prišiel veľký triumf Johna Elkanna (prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari). Ak je možný prestup sedemnásobného majstra sveta do Ferrari, tak sú všetky predtým nemysliteľné hypotézy dvakrát pravdepodobnejšie.“

„Dovoľte mi to vysvetliť ešte lepšie. Ja netvrdím, že sága okolo Christiana Hornera sa zrodila z prestupu Lewisa Hamiltona. Samozrejme, že je to celkom odlišný príbeh. Ale Verstappenov otec v mene svojho syna žmurká na Tota, pretože sa mu tam otvára miesto,“ napísal Turrini.

Taliansky novinár však odmietol urobiť hrubú čiaru za špekuláciami o možnom prestupe Verstappena do Mercedesu. „Nebudem robiť žiadne predpovede. Postmoderná F1 vyzerá ako bláznivé mravenisko,“ napísal Turrini.

Súvisiace články