logo F1online.sk

Hamilton vystrúhal Bearmanovi poklonu: Ako 18-ročný som vôbec nebol pripravený

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Lewis Hamilton je najúspešnejším jazdcom histórie Formuly 1, ktorého nemôže ohúriť len tak hocičo. Olliemu Bearmanovi, mladíkovi z akadémie Scuderie Ferrari, sa to však v Saudskej Arábii podarilo. Svojho krajana zasypal slovami chvály.

Z Ollieho Bearmana je tretí najmladší pilot v dejinách Formuly 1. Vstúpiť do kráľovnej motoršportu takto skoro však môže byť dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane si môže veľmi rýchlo spraviť veľké meno, na druhej strane však aj nenávratne uškodiť svojim kariérnym vyhliadkam.

Bearman to však zvládol bravúrne. Lewis Hamilton úprimne priznal, že on by to v jeho veku nedokázal. “Ja som mal 22 rokov,” hovorí o svojich debutových pretekoch sedemnásobný šampión. “Kde som bol, keď som mal osemnásť? Vo Formule 3? Keď som mal osemnásť, ani zďaleka som nebol pripravený na F1. Ale časy sa menia, autá F2 sú rýchlejšie.”

Lewis Hamilton ako osemnásťročný bol čerstvým víťazom britského šampionátu Formula Renault. Nasledujúce dve sezóny strávil vo Formule 3 a po ďalšom ročníku v GP2 dostal šancu v programe McLarenu vo Formule 1. Intenzívne zimné testy ho na skúšku ohňom pripravili dokonale a Brit hneď na prvých pretekoch získal pódium.

Podľa Hamiltona mu pomalší rozbeh prospel. “Určite som nebol pripravený. Myslím si, že keby som sem prišiel ako osemnásťročný, tak moja kariéra by nevyzerala rovnako už len preto, že som nebol pripravený. Som rád, že som počkal.”

“Ale Max [Verstappen] prišiel skoro, Kimi [Räikkönen] prišiel skoro a ďalší to spravili tiež. Podľa mňa moje čakanie bolo dôvod, prečo som v prvých dvanástich veľkých cenách získal dvanásť pódií v rade. Som rád, že som mal vybudované takéto základy,” uviedol na margo svojej prípravy.

Na rozdiel od neho mal Bearman na prípravu len tri hodiny. O svojom debute ho šéf tímu Frédéric Vasseur informoval až vo chvíli, keď bolo nad slnko jasnejšie, že Carlos Sainz bude musieť ísť pod nôž.

“Je to skvelý chlapec, takmer ma vyradil z Q3! Odviedol super robotu,” vychválil Bearmana Lewis Hamilton. “Naskočiť bez akejkoľvek prípravy do tretieho tréningu a podať taký výkon, tak to je mega, mega robota. Som ohromený a ukazuje sa, aký má v sebe talent. A aj auto vyzerá celkom dobre! Na trati okamžite našiel sebadôveru.”

K Lewisovi Hamiltonovi sa pridal aj Charles Leclerc, ktorý kolegovi cez víkend pomáhal s teoretickou prípravou. “Úžasné. Všetci videli, aký je talentovaný. Spomínam si na piatok a jeho prvé tri kolá. Sledoval som ich z garáže a hovoril som si: Prepána, to je len jeho tretie kolo a už ide naplno, je veľmi blízko bariér a šialene zaberá. Už od úplného začiatku sa v aute cítil komfortne.”

“Odviedol skvelú robotu, mal by byť na seba pyšný, že získal body na svojich prvých pretekoch vo Formule 1. Štartoval jedenásty, takže získal pozície, je to parádny výkon. Gratulujem mu, čaká ho svetlá budúcnosť. Mal by dostať šancu vo Formule 1, a to čím skôr,” znie Monačanov odkaz kompetentným.

Súvisiace články