logo F1online.sk

Oficiálne! Audi sa stalo stopercentným vlastníkom Sauberu

Audi, ilustračné
© Audi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2024

Máme oficiálne potvrdené to, čo motoristické médiá avizovali pred štartom saudskoarabského víkendu. Nemecká automobilka Audi to so svojím projektom vo Formule 1 myslí smrteľne vážne a potvrdila to aj posledným krokom, keď oficiálne prevzala všetky podiely pretekárskeho tímu Sauber. Nič už tým pádom nebráni vstupu novej továrenskej stajne do Formuly 1.

Audi vo svojej oficiálnej tlačovej správe potvrdilo, že dozorné rady spoločností Audi AG a Volkswagen AG odobrili kompletné prevzatie spoločnosti Sauber Group. Novým „zodpovedným vedúcim“ projektu Audi v F1 sa stal Oliver Hoffmann, bývalý generálny riaditeľ automobilky a veľký zástanca tohto projektu. Oficiálne sa z neho stal predseda predstavenstva Sauber Group, kým doterajší generálny riaditeľ Sauberu Andreas Seidl sa stal generálnym riaditeľom Audi F1 Team a tým pádom aj, ako ho automobilka nazvala vo svojom stanovisku, „tvárou pretekárskeho tímu Audi“.

Nemci očividne majú v úmysle zahnať všetky mraky, ktoré sprevádzali ich pretekársky tím v doterajšom období. Veľa sa špekulovalo, že Audi si to so svojím projektom rozmyslelo. Veľa sa o novom továrenskom tíme nehovorilo, zástupcovia automobilky väčšinou mlčali a spochybňovala sa aj úroveň pripravenosti nového projektu.

Je možné, že Audi skutočne bude v roku 2026 o krok alebo dva pozadu, ale teraz padlo v Ingolstadte rozhodnutie „posilniť svoj záväzok vo Formule 1 a urýchliť prípravy na sezónu 2026“, čo znie celkom jednoznačne. „Audi plánuje získať 100-percentný podiel v skupine Sauber. Oliver Hoffmann bude ako generálny zástupca zodpovedný za celkový program Audi vo Formule 1. Andreas Seidl bude ako generálny riaditeľ tímu Audi F1 zodpovedný za realizáciu projektu F1, ako aj za riadenie tímu Audi F1,“ odhalili Nemci svoju vedúcu štruktúru v oficiálnom stanovisku.

Od roku 2022, keď automobilka oficiálne oznámila svoj plán na vstup do F1, sa hovorilo o prevzatí väčšinového vlastníckeho podielu v Sauberi, nie o výhradnom vlastníctve. Podľa dostupných informácií malo Audi odkúpiť 75-percentný podiel, zvyšok mal zostať v rukách súčasného vlastníka a švédskeho miliardára Finna Rausinga, ktorý tím odkúpil prostredníctvom svojej spoločnosti Islero Investments AG.

„Audi plánuje prevziať 100 percent akcií spoločnosti Sauber Holding AG. So súčasným väčšinovým akcionárom Islero Investments AG, ktorý túto zmenu plne podporuje, bola dosiahnutá príslušná dohoda,“ potvrdilo Audi.

„Ďakujem Gernotovi Döllnerovi a Oliverovi Hoffmannovi za ich dôveru a teším sa, že ako generálny riaditeľ Audi F1 povediem vysoko motivovaný tím Audi do Formuly 1. Máme jasný plán, ako sa chceme stať konkurencieschopnými v Hinwile aj v Neuburgu. Máme ambiciózne ciele. Ich realizácia prebieha a ešte ich urýchlime vďaka úplnému prevzatiu spoločnosti Sauber,“ uviedol nový generálny riaditeľ Audi Andreas Seidl.

Oliver Hoffmann k tejto správe okrem iného uviedol: „Motoristický šport, najmä Formula 1, je mojou veľkou vášňou. Som presvedčený, že spojením zodpovedností a prevzatím 100 percent skupiny Sauber ešte viac urýchlime naše prípravy na štart v roku 2026. Som rád, že sa nám podarilo zabezpečiť služby Andreasa Seidla ako generálneho riaditeľa tímu Audi F1. Je to presne ten správny človek pre náš ambiciózny plán. Vďaka svojim bohatým skúsenostiam na vedúcich pozíciách v tímoch Formuly 1 a v automobilkách sa bude významne podieľať na projekte Audi v F1.“