logo F1online.sk

Sauber je definitívne v rukách Audi, hlásia nemecké médiá

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Otázky a špekulácie o záväzku Audi zrejme budú postupne vädnúť. Aj keď to ešte nemáme oficiálne potvrdené, dostávame silné indície, že nemecká automobilka Audi sa stala väčšinovým vlastníkom pretekárskeho tímu Sauber. Okrem toho sa objavili správy, že Nemci sa stanú jediným vlastníkom švajčiarskej stajne, hoci pôvodne sa mali stať „len“ väčšinovým.

Za čas, keď Audi oznámilo plán vstúpiť do Formuly 1 s vlastným továrenským tímom a prevziať väčšinový podiel v tíme Sauber, sa objavilo množstvo špekulácií, ktoré avizovali, že Nemci si to rozmysleli. Ako to už vo veľkých korporátoch býva, médiá argumentovali zmenami v najvyššom vedení spoločnosti.

Nemecký portál Motorsport-Total.com, na ktorý odkazuje sesterský Autosport, však v predvečer saudskoarabského víkendu avizuje, že Audi a Sauber si naposledy podali ruky. „Automobilka dokončila ďalšiu fázu prevzatia pretekárskeho tímu, keď bol člen predstavenstva Audi Oliver Hoffmann vymenovaný za riaditeľa Sauberu, čím sa stal nadriadeným generálneho riaditeľa tímu Andreasa Seidla,“ hlási nemecký portál.

Audi v roku 2022 na Veľkej cene Belgicka veľkolepo oznámilo svoj plán na vstup do Formuly 1 s vlastným továrenským tímom. Na prezentácii bol prítomný aj spomínaný Hoffman a tiež veľký zástanca projektu F1 Markus Duesmann. Ten však vlani skončil ako generálny riaditeľ automobilky, čo okamžite vyvolalo špekulácie, že s ním končia aj plány na továrenský tím, keďže jeho nástupca Gernot Dollner údajne nie je nadšencom tohto projektu.

„Tieto fámy však už boli z veľkej časti vyvrátené. Predpokladá sa, že Audi po prevzatí 25 percent akcií Sauberu začiatkom roka 2023 dokončí transakciu s majiteľom tímu Finnom Rausingom. Aj keď sa pôvodne hovorilo o prevzatí 75-percentného vlastníckeho podielu, Bild a Bloomberg uvádzajú, že Audi sa stane stopercentným majiteľom tímu,“ uviedol Autosport.

„V stredu pred Veľkou cenou Saudskej Arábie vraj predstúpil pred tím v Džidde Andreas Seidl a potvrdil zamestnancom, že akvizícia Audi sa dostala do záverečnej fázy,“ vyhlásil Autosport citujúc svojich nemeckých kolegov.