logo F1online.sk

Imola zatvára brány, fanúšikom bol zakázaný vstup na okruh

Imola, Emilia-Romagna, Taliansko
© Twitter/Will Buxton
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2020

Návrat Formuly 1 do kalendára nadchol množstvo fanúšikov motoršportu, ktorí vďaka optimizmu spojenému so zlepšením pandemickej situácie dostali šancu vycestovať do Imoly a po štrnástich rokoch konečne sledovať najrýchlejšie monoposty sveta na tomto historickom okruhu. Po dnešku zostanú sklamaní, talianska vláda zamkla jeho brány.

Imola fanúšikom ponúkla 13-tisíc vstupeniek. Tie sa nepodarilo predať všetky, no očakávalo sa, že v priebehu posledných dní sa predá aj zvyšok — keď už bude jasné, že sa podujatie určite uskutoční. Nuž a zdá sa, že tento opatrný prístup zo strany fanúšikov bol namieste.

Talianska vláda zakázala okrem iného aj hromadné podujatia. Organizátor VC Emilia-Romagna sa snažil vyjednať si výnimku, dal si totižto záležať na rozpracovaní dôkladných bezpečnostných opatrení, ktoré mali fanúšikovia dodržiavať. U kompetentných ale nepochodil.

“Vláda vydala našim fanúšikom zákaz a my sme z toho veľmi sklamaní,” povedal Uberto Selvatico Estense, organizátor VC Emilia-Romagna, pre motorsport.com. “Je nám ľúto nepríjemností, ktorými budeme čeliť po tomto rozhodnutí. Guvernér Emilia Romagna sa dnes zhováral s ministrom zdravotníctva, ale zamietli akékoľvek výnimky.”

“Nie je ľahké fanúšikom vysvetliť, že vláda v takom krátkom čase zmenila názor, pretože ešte minulý týždeň potvrdila, že fanúšikovia budú mať povolený vstup. Pri organizačných krokoch sme tak zašli ešte ďalej. Pripravovali sme zamestnancov, minuli sme veľa peňazí, aby sme sa pripravili na túto príležitosť.”

“Už je neskoro, zostávajú len štyri dni. Je to veľmi málo času, aby sme ľuďom povedali, že sme zrušili ich návštevu. Teraz musíme divákov ubezpečiť, že ich lístky budú preplatené. Určite nás čakajú problémy s ľuďmi, ktorí sa budú chcieť dostať na okruh. Kúpili si lístok a nerozumejú tomu, prečo sú teraz vylúčení,” vyjadril sa šéf Imoly.

Dnes už vieme, že rovnaký osud čaká aj Veľkú cenu Turecka, ktorá chcela najskôr na okruh vpustiť až 100-tisíc fanúšikov. Hovorca Formuly 1 po správach o ďalšom podujatí, ktoré zatvára brány, doplnil: “Dúfali sme, že fanúšikov tento víkend privítame, ale úplne chápeme a rešpektujeme toto rozhodnutie. Dúfame, že si fanúšikovia užijú tieto preteky aj z domova.