logo F1online.sk

Podľa našich dát bude strata v pretekoch minimálne ako vlani, avizuje Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Ferrari ako jediné dostalo oba svoje monoposty do najlepšej štvorky kvalifikácie, na pole position sa však postaví Red Bull Maxa Verstappena. Charles Leclerc opäť predviedol svoje kvalifikačné schopnosti a aj keď mal k dispozícii len jednu čerstvú sadu pneumatík, bol najbližším súperom trojnásobného majstra sveta.

Leclercovi nevyšiel dokonalo jeho úvodný pokus v Q1. Vlastne to bol druhý pokus, keďže Ferrari sa rozhodlo najprv si vyskúšať podmienky na stredne tvrdej sade. Jeho kolo bolo priemerné, ale podľa názoru Monačana stačilo na postup do Q2. Ferrari sa však obávalo prudkej evolúcie trate a vypadnutia, takže Charlesa poslalo znovu na trať.

Pilot vyjadril nesúhlas a nakoniec sa ukázalo, že mal pravdu. Napokon svoj pokus nemusel ani dokončiť, takže príliš svoju čerstvú sadu mäkkých pneumatík neopotreboval, ale predsa to bolo niečo, čo ho v Q3 pripravilo o určité momentum.

„Najväčšou chybou bolo, že sme nemali v Q3 druhú čerstvú sadu mäkkých pneumatík,“ povedal po skončení kvalifikácie Charles Leclerc pre televíziu Sky. „Keď som opäť nasadil softy v Q3, trať sa zmenila, aj vietor sa trochu zmenil. S použitými pneumatikami som skutočne nedokázal sledovať evolúciu trate.“

„Len som sa ocitol v aute a balans nebol na správnom mieste. Bohužiaľ, toto je maximum, čo bolo možné dosiahnuť. Som celkom spokojný s mojím pokusom, ale vyváženie v tom kole už jednoducho nebolo v správnom čase na správnom mieste,“ zopakoval Leclerc.

Beztak je to však pre Charlesa a Ferrari prijateľná odrazová pozícia. Stále je to štart z prvého radu, aj keď ani s druhým a štvrtým miestom na rošte sa od chlapcov v červenom neočakáva útok na víťazstvo. Avizoval to Carlos Sainz a pridal sa aj Charles Leclerc.

„Podľa toho, čo očakávame od Red Bullu v pretekovom tempe, bude podľa mňa veľmi náročné zvíťaziť. Dúfam však, že by sme sa mohli dočkať príjemného prekvapenia,“ hovorí s drobnou nádejou v duši monacký pretekár.

Zanedbateľný nie je ani faktor Sergia Péreza. Mexický pretekár, zdá sa, naďalej výrazne zaostáva za tímovým kolegom. Ferrari by sa za ním mohlo ocitnúť vo dvojici, po ruke bude aj Mercedes Georgea Russella. Ak by sa ukázalo, že ich strata v pretekovom tempe nie je taká výrazná, mohli by Verstappena vyšachovať. Leclerc však neznel príliš optimisticky.

„Neviem, naozaj neviem. Nemyslím si, že rozdiel je taký veľký ako minulý rok. To je môj pocit. Dáta však predpokladajú, že strata v pretekoch bude minimálne taká veľká ako vlani. Počkajme si a uvidíme. Rád by som bol príjemne prekvapený a dokázal, že sa dáta mýlia,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články