logo F1online.sk

Sľubný štart, znie po testoch zo Sauberu

Kuan-jü Čou
© X/Stake F1 Team Kick Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2024

Sauber sa ako jeden z mála rozhodol urobiť to, čo sme chceli vidieť od každého tímu. Posledná hodina testov by mala byť povinne venovaná kvalifikačným simuláciám na mäkkých zmesiach pneumatík. V záverečný tretí deň sa k tomu však odhodlal len málokto. Red Bull, Ferrari, McLaren a Aston Martin sa venovali pretekovým simuláciám. Ku kvalifikačným sa na záver odhodlali len niektorí a patril k nim aj Sauber.

Čínsky pretekár Kuan-jü Čou sa v posledný deň predsezónnych testov umiestnil na povzbudivom treťom mieste. Nie, jeho monopost nebude bojovať o najvyššie priečky, ale v našliapanom strede poľa si rozhodne získal pozornosť. Niektorí pozorovatelia ho pasujú hneď za Aston Martin a RB a pred Alpine aj Williams. To by mohlo znamenať značný pokrok pre tím, ktorý sa vlani umiestnil na celkovom deviatom mieste.

„Máme za sebou množstvo pretekových simulácií, takže bolo príjemné zajazdiť aj niekoľko reprezentatívnych kvalifikačných jázd. V posledných troch dňoch sme sa veľmi sústredili na dlhé jazdy a za ten čas som absolvoval vzdialenosť štyroch pretekov,“ skonštatoval po predsezónnych testoch Čou.

„Máme dobré pocity a tiež vieme, akým smerom sa musíme vydať pred prvým súťažným víkendom. Stále sú tu veci, na ktorých treba zapracovať, ale po prvých troch dňoch mám pocit, že to bol sľubný štart pre náš tím,“ pokračoval čínsky pretekár.

„Skúšali sme rôzne smery po stránke vyváženia, nastavenia či svetlej výšky, ktorú sa všetci snažia tlačiť čo najnižšie. Myslím si, že v mnohých oblastiach máme dobrú rezervu, s ktorou sa môžeme hrať. Stále však platí, že s každým výjazdom na trať sme skúsili niečo odlišné, keďže jeden a pol dňa pre každého jazdca vám neumožní odkryť plný potenciál a dvojnásobne to platí pre nás s úplne novým dizajnom monopostu,“ dodal Čou.

Jeho tím má za sebou veľmi nelichotivú druhú polovicu minulej sezóny. Výkonnosť Sauberu nakoniec stačila len na trápiaci sa Haas, čo sa v tomto roku musí zmeniť. V nesmierne vyrovnanom štartovom poli je však na základe predsezónnych testov ťažké určiť, kam by sa mohol zaradiť Sauber v novom ročníku.

„Je ťažké to posúdiť vzhľadom na odlišné programy. Podľa mňa je však jasné, že najlepší zostali najlepšími a my sme naďalej v rovnakom boji s rovnakými súpermi ako v posledných dvoch rokoch. Potrebujeme pokračovať v práci a dúfajme, že v najbližších dňoch budeme naďalej robiť veľké pokroky a ešte zlepšíme naše nastavenie, pretože si myslím, že až do piatkovej kvalifikácie a sobotných pretekov skutočne neviete, ako to vyzerá,“ povedal Čou.