logo F1online.sk

Bottasa s Čouom potešilo správanie auta, sedí aj korelácia dát so simulátorom

Valtteri Bottas
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Sauber toho medzi sezónami vymenil dosť. Okrem mena, partnerov či lakovania by však chcel vo výsledkových listinách zaznamenať ešte ďalšiu zmenu. Švajčiarsky tím má ambíciu odlepiť sa z deviateho miesta konštruktérskeho šampionátu. Podarí sa mu to? Bottas s Čouom už po prvých jazdách hovoria, že cítia posun vpred.

Pre tím z Hinwilu to bol úspešný vstup do sezóny, zhodnotil po strede Valtteri Bottas. Fín má za sebou 68 kôl, ku ktorým Kuan-jü Čou pridal ďalších 63. Je to teda slušná porcia kilometrov, ktoré prebehli bez väčšieho zakopnutia.

“Mal som dobré ráno. Počas prvého rána je najdôležitejšie sa vyhnúť technickým problémom. V podstate všetko sme zvládli,” pochvaľoval si hladký priebeh jázd Valtteri Bottas. “V úvodný deň je dôležité jazdiť a trochu sa spoznať s autom.”

Aké sú prvotné výsledky tohto spoznávania? “V porovnaní s minulým rokom určite cítim zlepšenie. Moje prvé pocity sa navyše veľmi podobajú na tie zo simulátora. Aspoň táto korelácia dát je taká, aká by mala byť. Z tohto pohľadu sme vyštartovali dobre. V nasledujúcich dňoch sa pustíme do vylaďovania nastavení a hľadania výkonu.”

“Určite je to krok vpred, ale krok vpred spravili aj ostatní. Otázkou je, kto spravil najväčší,” pokračoval bývalý pilot Mercedesu, ktorý počas rozhovoru musel opravovať reportérku, keď chcela jeho tím označiť ako Sauber. Bottas sa ohradil a pripomenul krkolomný názov tímu, ktorý s úškrnom odrecitoval ako na Hviezdoslavovom Kubíne: “V skutočnosti je to Stake F1 Team Kick Sauber.”

Zimná prestávka bola dlhá a návrat do kokpitu nebýva jednoduchý. Kuan-jü Čou vyhlásil, že jeho krk je v poriadku, no čo jeho kolega? “Cítim sa fajn. Fyzicky to nie je najťažší okruh, pretože najmä počas dlhých stintov zvyknete mať málo gripu. Na začiatok je to ľahká destinácia. Z návratu do auta však máte vždy dobrý pocit. Užil som si to.”

Kuan-jü Čou pred mikrofónom Bottasovi neprotirečil. Po úvodnom dni, ktorý negatívne ovplyvnilo len pár drobných zdržaní pri zmenách nastavení, má dobrý pocit. “Koncentrovali sme sa na dlhé jazdy a skúšali rôzne nastavenia, aby sme nadobudli dobré dojmy z auta. S monopostom sa uberáme správnym smerom. Určite máme priestor na zlepšenie, no zatiaľ to bol sľubný deň, počas ktorého sme zvládli všetky testy.”

Sauber už pred týždňom preveril svoje nové auto, no v rámci 200 kilometrov na nesúťažných pneumatikách je ťažšie si vytvoriť ucelený dojem o monoposte. Prvý čínsky jazdec v F1 však už vnímal isté náznaky, ktoré sa mu potvrdili.

“Podľa mňa sme urobili pokrok. Už pred týždňom počas filmovacieho dňa sme cítili výraznejšiu zmenu v porovnaní s minulým rokom. Zvolili sme agresívny prístup, no zatiaľ všetko funguje správne,” doplnil Čou. “Nepostihli nás žiadne nečakané problémy.”