logo F1online.sk

Komisári nadeľovali: Traja jazdci dostali trestné body

Lance Stroll
© Twitter/ Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 10. 2020

Večný problém menom traťové limity. Riaditeľstvo pretekov síce po piatku popustilo uzdu a v zákrutách jedna a štyri posunulo limity trate až na hranicu obrubníka, no vôbec to nepomohlo. Pretekársky pilot sa skrátka riadi heslom „podaj mi prst, zožeriem ti celú ruku“. Penalizáciu si napokon vyslúžilo trio Stroll – Kvjat – Grosjean.

Kanadský pretekár pritom dostal hneď dva päťsekundové tresty a tri trestné body. Dva pribudnú na jeho konto za kolíziu s Landom Norrisom, jeden za porušenie traťových limitov. Stroll pritom dostal napomenutie čierno-bielou vlajkou (obdoba žltej karty vo futbale) už v ranej fáze pretekov, no nepoučil sa. Viac ho však môže hnevať, že si preteky pokazil úplne sám. Vinou trestov i vlastných chýb sa ocitol na konci poľa a tím ho pred koncom z pretekov stiahol. Môže tak aspoň beztrestne vymeniť prevodovku.

„Nebol som si istý, či pôjde dovnútra alebo si bude držať stopu. Mal som zlomok sekundy na rozhodnutie, šiel som teda zvonka cez obrubník, zatočil som do zákruty mysliac si, že je tam miesto pre oboch,“ povedal očividne frustrovaný Stroll, ktorý zmaril preteky nielen sebe, ale aj Norrisovi. O to väčšia škoda to bola, keď si uvedomíme, že Racing Point mal v Portugalsku dobrú rýchlosť.

„Mal som poškodené auto, tým sa môj deň skončil,“ povedal sklamane Lance opúšťajúc mix zónu pre rozhovory s novinármi.

Ďalšími potrestanými boli v priebehu pretekov Romain Grosjean a Daniil Kvjat. Obaja dostali päť sekúnd a jeden trestný bod za opakované porušovanie traťových limitov. Ruský pretekár bol prešetrovaný aj za ignorovanie modrých vlajok. Jednalo sa o incident s Valtterim Bottasom, ktorý opúšťal pit lane na studených tvrdých pneumatikách. Prihliadnuc na všetky faktory napokon pilota AlphaTauri nepotrestali, keďže: „Komisári preskúmali palubné zábery a zaznamenali upozornenie modrými vlajkami v niekoľkých sektoroch. Trvalo to však len do bodu, kým Bottas nezahrial svoje pneumatiky, následne ho Kvjat pustil.“

Upozornenie čierno-bielou vlajkou dostal i Nicholas Latifi, ten však napokon potrestaný nebol. Komisári budú po pretekoch prešetrovať i agresívnu obranu Sergia Péreza proti Pierrovi Gaslymu.

Súvisiace články