logo F1online.sk

Vďaka Hamiltonovi bude Ferrari atraktívnejšie aj pre Neweyho, myslí si Capelli

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Ešte sa len dozvieme, aké ďalekosiahle dôsledky bude mať prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari. Sedemnásobný šampión mal vraj v zmluve s Mercedesom klauzulu, ktorá mu znemožňuje prísť do nového tímu aj s inžiniermi svojho čoskoro bývalého zamestnávateľa, ale jeho meno v spojení so Scuderiou je dostatočným lákadlom pre všetkých. Podľa bývalého pilota Ferrari Ivana Capelliho to platí aj o Adrianovi Neweym.

Taliansky pretekár pozná geniálneho konštruktéra viac ako dobre. Obaja spolupracovali v tíme Leyton House, kde si Newey prvýkrát vyskúšal funkciu technického riaditeľa. Pilotom stajne bol vtedy aj taliansky pretekár Ivan Capelli, ktorý neskôr jazdil za Ferrari. Podľa jeho slov prestup Lewisa Hamiltona ďaleko presiahne dianie na pretekárskych okruhoch celého sveta.

„Hamilton má obrovské skúsenosti a môže byť pre Ferrari dôležitým prínosom,“ vyhlásil Capelli pre AutoSprint. „Môže ponúknuť odlišné vízie pre ďalšie plánovanie. On sám nebude mať na výkonnosť výraznejší vplyv, pretože on auto pilotuje, ale nenavrhuje ho. Mohol by však otvoriť nové obzory niektorým inžinierom, ktorí doteraz o práci vo Ferrari neuvažovali.“

Práve tam smerujú mnohé špekulácie, ktoré v posledných týždňoch zaznievajú v médiách. Sám Newey povedal, že medzi najväčšie ľútosti jeho kariéry patria aj Ferrari (kde nikdy nepracoval) a Lewis Hamilton (s ktorým nikdy nepracoval). Teraz sa mu otvára cesta, ako to zmeniť. Naznačil to aj Capelli.

„Hamilton robí z Ferrari atraktívnejšiu destináciu aj pre inžinierov. Predovšetkým hovorím o Adrianovi Neweym. Sedemnásobný majster sveta prichádza do Maranella, čo dáva tušiť, že sa tu vytvára nová budúcnosť. Okrem marketingu a obchodnej návratnosti tejto investície si myslím, že práve toto je pridaná hodnota Hamiltona pre Ferrari. Verím, že ide o ústredný bod celého prestupu,“ dodal Capelli.

Znie to veľmi zaujímavo a rozhodne by sme očakávali, že záujem o Ferrari stúpne aj medzi britskými inžiniermi. Mnohí z nich už dosiahli tie najväčšie úspechy vo Formule 1 a postavili majstrovské autá. Bude túžba ochutnať atmosféru červeného tímu lákadlom alebo Ferrari už dávno nie je takým magnetom ako v minulosti?

„Z informácií, ktoré som získal v posledných rokoch, je Adrian Newey oveľa ľudskejší, ako keď sme spolu pracovali,“ povedal Capelli. „Aj ja vidím, že je oveľa uvoľnenejší. Na technické oddelenie Red Bullu už neprichádza každý deň, chodí tam dvakrát alebo trikrát do týždňa.“

„Je to práve on, kto v posledných 35 rokoch charakterizoval úspechy troch rôznych tímov, Williamsu, McLarenu a Red Bullu. Pôsobiť vo Ferrari, možno s niektorými inžiniermi zo svojho súčasného tímu, a doviesť ho k víťazstvu, by bolo glorifikáciou jeho kariéry,“ vyhlásil rodák z Milána.

Súvisiace články