logo F1online.sk

Newey je podľa Verstappena nenahraditeľný. Horner odmietol komentovať jeho kontrakt

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Každá dynastia sa raz skončí a každá ríša sa raz rozpadne. Platí to pre každý šport a Formula 1 nie je výnimkou. Red Bull zažíva v súčasnej dobe zemetrasenie a je veľmi otázne, či si tím v najbližších mesiacoch prejde zásadnou prestavbou. Situácia okolo vyšetrovania Christiana Hornera pritom nevyhnutne odštartovala špekulácie o budúcnosti niektorých kľúčových postáv Red Bullu.

Nie je to len Horner, o ktorého odchode sa hovorí. Hneď po zahájení vyšetrovania sa objavili špekulácie o odchode technického riaditeľa Pierra Wachého do Ferrari (o tom sa hovorilo už vlani) a taktiež hlavného technického riaditeľa Adriana Neweyho. Jeho dôležitosť pre Red Bull dobre dokumentujú aj slová pilota tímu Maxa Verstappena.

„Nikto nie je ako Adrian,“ prehlásil holandský pretekár. „To je na tom všetkom skvelé: každý je iný a každý dosahuje úspech odlišným spôsobom. Takže nie, Adriana Neweyho nemôžete nahradiť, pretože nikto nie je ako Adrian.“

Objavilo sa pritom niekoľko správ, ktoré spochybňujú Neweyho ďalšiu budúcnosť v tíme. Geniálny konštruktér sám priznal, že je mu trochu ľúto, že nedostal príležitosť pracovať pre Ferrari a s Lewisom Hamiltonom. Teraz sa cesty tohto jazdca a tímu spojili. Okrem toho sa špekulovalo, že kontrakty Christiana Hornera a Adriana Neweyho sú navzájom prepojené – keď odíde jeden, môže odísť aj druhý.

Newey však vlani podpísal s Red Bullom nový kontrakt, čo naznačuje, že odchod z tímu nebude jednoduchý. Stajňa však nezverejnila žiadne detaily novej zmluvy a tú odmietol komentovať aj šéf stajne Christian Horner. „Nebudem rozoberať detaily jednotlivých zmlúv,“ vyhlásil Angličan.

„Máme skvelý tím, ktorého prednosťou je jeho hĺbka. Adrian je tu už dlho, rovnako ako ja, ale sú tu aj mnohí ďalší, ktorí hrajú kľúčovú úlohu. Nebudem teda hovoriť o detailoch zmlúv zamestnancov tímu,“ vyhlásil Horner.

Podľa Verstappena je budúcnosť Red Bullu svetlá

Musíme si počkať, ako sa rozlúsknu interné problémy Red Bullu. Hrozba vnútorného rozpadu však prišla veľmi nečakane a nie je nerealistická. Mohol by odchod Hornera spustiť domino alebo spočíva sila stajne z Milton Keynes skutočne v jej hĺbke a odchod takej dôležitej persóny nebude cítiť? A čo keby po Hornerovom odchode nasledovali Newey či Waché? Odpovede na všetky tieto otázky nás ešte len čakajú.

„Musíme oceniť aj celú skupinu ľudí, ktorí stoja za Adrianom,“ vyhlásil Max Verstappen. „Nie je to len Adrian, ale celá skupina inžinierov okolo neho, ktorí tiež odvádzajú neuveriteľnú prácu.“

„Adriana vnímam skôr takto: máte tu vychádzajúce talenty a potom tu máte práve Adriana. Je ako mentor. Mnohí z nich majú otázky, ktoré mu môžu položiť a potom s ním diskutovať. Musíte tiež rozpoznať mladé talenty, ktoré prichádzajú. Fascinuje ma, aká úplná je ich súčasná spolupráca,“ povedal Max.

Súvisiace články