logo F1online.skF1online.sk

Minardi: Hamiltona by som do Ferrari nebral. Dom sa nestavia od strechy

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2024

Je príchod Lewisa Hamiltona do Ferrari tým chýbajúcim kúskom skladačky, ktorý Scuderii už definitívne pomôže dostať sa k majstrovským titulom? Gian Carlo Minardi uznáva Hamiltonove kvality, no na druhej strane Ferrari pripomína, že určite nie je jeho spasiteľom. Formulová spása sa hľadá inak.

Lewis Hamilton je garanciou úspechu z hľadiska marketingu, ale nie výsledkov, uviedol Gian Carlo Minardi v rozhovore s talianskym insiderom Leom Turrinim. Ferrari má stále problémy s monopostom, ktoré treba vyriešiť. Až následne má zmysel uvažovať o angažovaní hviezdneho jazdca.

“Ak sa bavíme o marketingu, tak je to brilantný ťah, klobúk dolu pred Johnom Elkannom. No ak sa bavíme o Formule 1, tak sa situácia mení,” pustil sa do svojej analýzy Gian Carlo Minardi. “Tu už hrajú úlohu iné faktory.”

“Ja nie som naivný, chápem dôvody — ktoré označím za komerčné —, prečo došlo k dohode medzi sedemnásobným majstrom sveta a dámou v červenom. Dochádza k splynutiu mýtu a legendy. Ak sa však bavíme čisto o motoršporte, jazdca ako Hamilton by som nebral,” znie verdikt 76-ročného rodáka z Faenzy.

Zakladateľ rovnomennej stajne ubezpečuje, že jeho dôvody nijako nesúvisia s vekom. “Nie, prisahám, že v mojom odôvodnení nefigurujú žiadne záznamy z matriky. Alonso je ešte starší ako Hamilton, ale stále je veľmi silný. Hamilton je takisto konkurencieschopný.”

Minardi vzápätí vysvetlil, prečo je podľa neho zbytočné platiť Hamiltonovi za jeho služby. “Musíme si položiť takúto otázku: Prehrávalo Ferrari po všetky tie roky pre to, kto v ňom jazdil? Nie, jednu celú generáciu sú bez titulu nie preto, kto sedel za volantom.”

“Z toho vyplýva, že Hamilton nie je garanciou úspechu. Tak ako ani Sebastian Vettel nebol tou garanciou. Vo Formule 1 je nevyhnutné mať víťazné auto. Keď staviate dom, nemôžete začať strechou, ale základmi,” podotýka. Pevným základom je fungujúce technické oddelenie, z ktorého sa rodia víťazné monoposty.

Okrem toho Ferrari už teraz má k dispozícii veľmi kvalitných jazdcov. Charlesa Leclerca si dokonca hýčka takými kontraktmi, aké v histórii stajne nemajú obdobu. Podľa toho súčasného by sa mal v Maranelle zdržať minimálne do roku 2026.

Minardiho trápi aj štýl, akým Ferrari prezentuje príchod Lewisa Hamiltona a aké svetlo to vrhá na úlohu Charlesa Leclerca. “Ako to bude vnímať Leclerc? Jeho kontrakt predlžovali so slovami, že všetko stavajú na ňom. Prejde pár týždňov a zrazu vedľa neho posadia legendu, akou je Hamilton… Povedzme to tak, že v tomto príbehu je viac než len jedna zvláštnosť.”

“V každom prípade Carlosa Sainza by som si ponechal,” predostrel svoj vlastný plán, no vzápätí sa zamyslel. “Je však možné, že už má dlhodobú zmluvu s Audi, ktoré príde do F1 v roku 2026.”

“Tak či onak, nahradil by som ho mladým talentom, nie 40-ročným šampiónom,” povedal na záver Minardi, no ubezpečil, že jeho vyjadrenia netreba chápať zle. “Ak Lewis vyhrá titul s Ferrari, ako prvý začnem s oslavami. Dovtedy však zastávam istú mieru skepticizmu, o ktorom dúfam, že je neodôvodnený.”

Súvisiace články

Diskusia