logo F1online.sk

Čou vedel o prestupe Hamiltona do Ferrari: Bol som šokovaný

Kuan-jü Čou a Lewis Hamilton
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Minulotýždňové novinky o prestupe Lewisa Hamiltona spôsobili na verejnosti obrovský šok. Nikto to nečakal, aj keď ide o najlegendárnejší tím vo Formule 1. Svedčí o tom aj skutočnosť, že novinárov to zaujímalo aj pri predstaveniach nových monopostov tímov ako Williams či Sauber. Pilot druhej menovanej stajne Kuan-jü Čou pritom priznal, že vďaka manažérovi Lewisa Hamiltona vedel o „prestupe storočia“ skôr.

Čínsky pretekár vedel o novinkách ešte pred ich oficiálnym oznámením. Koniec koncov, s predstihom to vedeli všetci, keďže v podstate celý štvrtok sa v mediálnom priestore nepísalo o ničom inom. Správy boli oficiálne potvrdené večer tlačovým stanoviskom Mercedesu.

„Keď sa objavili tie špekulácie, ľudia tomu zrejme nemohli uveriť, alebo aspoň 90 percent ľudí,“ uviedol čínsky pretekár Kuan-jü Čou pri predstavení nového monopostu svojho tímu. Ten dostával správy z prvej ruky, keďže staronový manažér Lewisa Hamiltona, Marc Hynes, je zároveň aj jeho zástupcom.

„Poznám Marca, ktorý je niečo ako Lewisov manažér, rovnako tak môj. Písal som mu ešte pred oficiálnym oznámením, takže som vedel, že podpíše s Ferrari. Bola to pravda. Nikomu som to nepovedal, ale bol som z tej správy naozaj šokovaný. Myslím si však, že ľudí v Mercedese to šokovalo ešte viac,“ povedal Čou, ktorý z jazdeckého pohľadu plne chápe toto rozhodnutie.

„Myslím si, že ako jazdec, a zvlášť Lewis, chcete odísť do dôchodku ako pilot Ferrari. Samozrejme, je to veľmi príjemné pomyslenie. Nemôžem ho viniť, že to takto cíti,“ dodal Čou.

Rodáka zo Šanghaja však neprekvapil len samotný prestup, ale aj jeho načasovanie. Mercedes vlani Ferrari porazil a tento tím sa javí ako väčší favorit na titul ako Scuderia. Hamilton okrem toho iba v auguste podpísal dvojročné predĺženie zmluvy, aj keď s klauzulou, že môže odísť už po roku.

„Je to veľmi nečakané. Popravde som asi neočakával, že Lewis odíde do dôchodku ako pilot Ferrari,“ povedal Čou. „Jazdcom sa však páči pomyslenie, že ukončia kariéru vo Ferrari, najmä šampiónom. Oznámiť to však takto na začiatku sezóny, keď vás čaká ešte jeden celý rok s vaším súčasným tímom, je určite šok.“

„Zároveň je to však vzrušujúce hlavne pre nás jazdcov. Vďaka tomu vieme, že v iných tímoch dochádza k toľkým zmenám,“ dodal čínsky pretekár.