logo F1online.sk

Jordan vystríha Sainza: S Audi to nemusí byť prechádzka ružovou záhradou

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 2. 2024

Toyota, Honda či BMW – to je len niekoľko z tímov, ktoré mali vo Formule 1 zamiešať kartami, ale napokon hrali iba druhé husle. Aký príbeh napíše Audi? Bude sa pohybovať v čele alebo pôjde o v poradí ďalšie sklamanie? To vopred nikto povedať nevie. Isté je len jedno: s prestupom do nemeckého celku sa spája určitá dávka rizika. Eddie Jordan preto vyzýva Carlosa Sainza, aby si dobre zvážil, či do Hinwilu prestúpi, alebo nie.

Carlos Sainz sa pre rok 2025 pomerne nečakane ocitol bez práce. Španiela zo zostavy Ferrari vytlačil Lewis Hamilton a 29-ročnému pretekárovi tak nezostalo nič iné, ako rozposielať životopisy.

Azda najväčším kandidátom na zisk Sainza je v súčasnosti Audi, ktoré vstúpi do súťaže v roku 2026 a ktorého by mohol byť Madridčan tímovou jednotkou. Eddie Jordan však pilota Ferrari upozorňuje, aby si prípadný prestup do nemecko-švajčiarskeho tímu dobre rozmyslel. Vraj nie je všetko zlato, čo sa blyští a Audi nemusí nutne zaknihovať úspech, aj keď sa to na prvý pohľad zdá.

„Všetci si mysleli, že Toyota so svojimi peniazmi, znalosťami a neobmedzenými možnosťami zaznamená úspech – obzvlášť po tom, čo z F1 odišla Honda a nič im viac nestálo v ceste,“ uviedol v podcaste Formula For Success Eddie Jordan. „Postarali sa však o šok – nie v pozitívnom slova zmysle. Vložili do toho primálo úsilia, spackali to a viac sa už do Formuly 1 nevrátili.“

„Dalo by sa povedať, že rovnaký osud postihol BMW. Kubica síce vyhral preteky a mali skvelý motor – z hľadiska kvality považujem ich motor, pokiaľ ide o cestné autá, za najlepší na svete, je mimoriadne výkonný a dobrý. Myslel som si však, že oni a rovnako tak Toyota vstúpia do F1 ako veľká voda.“

Lenže to sa nestalo a podľa Jordana sa tak nestane ani v prípade Audi. Ír síce netvrdí, že Nemci nebudú vyhrávať, ale cesta na vrchol im potrvá päť a viac rokov.

„Je mi jedno, čo kto hovorí, ale Audi potrvá minimálne päť rokov, aby sa čo i len priblížilo k víťazstvu. Neurýchli to ani pretekár, ktorý bude za nich práve jazdiť. Budú sa toho musieť veľa naučiť. Mal som tú česť to zistiť pri vlastnom tíme. Zistil som, aká vládne v F1 konkurencia. Myslím si preto, že Audi – napriek všetkým peniazom, ktoré má -, zvedie ťažký boj,“ uzavrel Jordan.