logo F1online.sk

Bottas vstupuje do novej sezóny s vysokými očakávaniami: Musíme napraviť vlaňajšok

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou
© Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Tím Sauber má za sebou veľmi neúspešnú sezónu. Predposledné miesto pred Haasom nikoho nenadchlo a zvlášť nenadchlo Audi. Vedenie nemeckej automobilky si uvedomuje, aké rozsiahle investície sú nevyhnutné do infraštruktúry. Vo Švajčiarsku sľubujú, že sa na tom pracuje, ale nikto tomu neuverí, pokým sa to neodrazí na výsledkoch. Od svojho tímu celkom očividne žiada viac aj pilot Valtteri Bottas.

V priebehu sezóny sme cítili, že ambície fínskeho pretekára presahovali schopnosti monopostu. Na druhej strane, ani výkony samotného Bottasa nevyrážali dych. S deviatym miestom však nemôže byť spokojný jazdec ani tím.

„Na začiatku mojej tretej sezóny s tímom musia byť ciele veľmi vysoké,“ povedal fínsky pretekár pri predstavení nového monopostu C44. „Moje vlastné očakávania sú vysoké, určite potrebujeme urobiť dobrý krok a pokrok v porovnaní s minulým rokom, keď sme, úprimne povedané, nesplnili stanovené ciele.“

„Teraz to však musíme napraviť, musíme zvýšiť latku a počínať si lepšie. Všetky zmeny, ku ktorým v tíme došlo, mi dodávajú sebadôveru. Získali sme celkom dosť nových zdrojov na rôznych oddeleniach tímu, máme úplne novú identitu, nové auto vyzerá inak – nielen jeho lakovanie. To všetko mi dodáva sebadôveru, že sme na novej ceste. Dúfam, že bude správna,“ povedal Bottas.

Ten sa v posledných dvoch rokoch preslávil celým spektrom najrôznejších aktivít. Žiadna z nich nesúvisela s pretekaním. Jeho vzhľad je dnes oveľa extravagantnejší – niečo také by mu v Mercedese určite neprešlo –, čo vcelku zapadlo k úplne novej farebnej schéme Sauberu. „Vzhľad je dôležitý, ale tiež druhoradý. Záleží na výkonnosti. Ak je auto rýchle a fungujeme dobre ako tím, na ničom inom nezáleží,“ dodal Bottas.

Jeho tímový kolega Kuan-jü Čou zažije v tomto roku svoju prvú domácu veľkú cenu. Vie, že to bude ďalší kľúčový ročník pre jeho dlhodobú budúcnosť vo Formule 1. „Od minulej sezóny sme vynaložili veľké úsilie, najmä v druhej polovici roka, aby sme sa ubezpečili, že sme pochopili, kde presne sa potrebujeme zlepšiť ako tím a čo potrebujeme urobiť v priebehu zimnej prestávky,“ povedal čínsky pretekár.

„Teraz je čas dať všetko dokopy a poslať auto na trať. Očakávania sú vysoké, ale zároveň skutočne nevieme, ako na tom skutočne sme. Napriek všetkému sme do auta vložili veľké úsilie a ja sa teším, že s ním budem môcť čoskoro jazdiť,“ dodal Čou.