logo F1online.skF1online.sk

Sepang sa chce v roku 2026 vrátiť do pretekového kalendára, informuje Reuters

Sepang, Malajzia, ilustračné
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

Formula 1 by sa po bezmála dekáde mohla vrátiť do Malajzie. Agentúra Reuters totiž prišla s informáciou, že promotér pretekov v Sepangu zohnal chýbajúce financie a podujatiu konajúcemu sa v juhovýchodnej Ázii tak nič nestojí v návrate do pretekového kalendára.

Historicky prvý okruh z dielne Hermanna Tilkeho bol súčasťou pretekového kalendára takmer dve dekády. V roku 2017 sa však organizátor pretekov v Malajzii rozhodol dať „efjednotke“ zbohom, a to z dôvodu rastúcich nákladov a neustále sa znižujúcich príjmov.

O niekoľko rokov neskôr sa začalo šepkať o tom, že by sa Malajzia mohla do Formuly 1 vrátiť, ale usporiadateľ pretekov túto „kačicu“ okamžite dementoval. „V tejto chvíli znie odpoveď nie. Nateraz k návratu nedôjde,“ vyslovil sa generálny riaditeľ okruhu Azhan Shafriman v septembri 2022, ktorého cituje Reuters. „Možno neskôr, o dva alebo tri roky, keď sa ekonomická situácia zastabilizuje.“

A tá sa zastabilizovala. V roku 2023 totiž získal promotér pretekov mocného spojenca v podobe spoločnosti Petronas, s podporou ktorej naberá návrat do najvyššej motoristickej súťaže oveľa reálnejšie kontúry. Ropný gigant si za svoju nezištnú pomoc vyžiadal iba jedno – drobnú úpravu názvu okruhu. Pôvodný Sepang F1 Circuit tak nahradilo označenie Sepang International Circuit.

Súvisiace články

Diskusia