logo F1online.sk

Verstappen si kvalifikáciu neužil: Ako na ľade

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2020

Max Verstappen v kvalifikácii obhájil pozíciu najrýchlejšieho pilota zo zvyšku sveta. Sobotu v Portugalsku si však nevychutnal tak, ako na iných okruhoch. Prekážal mu veľmi hladký povrch, na ktorom bolo umenie udržať auto pod kontrolou.

Sobotu pripodobnil k jazdeniu na ľade. Prispela k tomu séria faktorov. Okrem toho, že na okruhu je čerstvý asfalt, ktorý bol položený len v auguste, je aj mimoriadne hladký. V kombinácii s najtvrdšími pneumatikami z výberu Pirelli bola kvalifikácia skúškou manažovania teplôt gúm.

“My sme mali priamočiaru kvalifikáciu, celú kvalifikáciu sme sa jednoducho držali softov. Myslím, že celý víkend bolo naozaj ťažké prinútiť pneumatiky fungovať, a okrem toho tu nešlo len o pneumatiky. Je to aj ten asfalt, je veľmi klzký. Viete ísť len po jednej stope,” reagoval po sobote Max Verstappen.

Získal však tretie miesto so stratou len 0,252 sekundy, čo je vzhľadom na náskok Mercedesu veľmi dobrý čas. “Je fajn byť tretí, ale počas kvalifikácie som bol trochu zmätený. Najrýchlejšie kolo som zajazdil v Q1.”

“Potom som ho už nevedel zopakovať, pretože som nemal rovnakú priľnavosť. Navyše, v Q2 a Q3 máte menej času na vaše kolá, takže bolo ešte náročnejšie dostať pneumatiky do lepšieho okna. Aj keď si myslím, že v prvom kole v Q3 som mal o čosi lepšie pocity ako v druhej časti,” uznal najmladší víťaz veľkej ceny v dejinách Formuly 1.

Verstappen si okruh vyskúšal už v januári. Absolvoval tu dvojdňové testy v aute GT3. Zároveň si predstavoval, aké by bolo super vybrať sa sem s monopostom Formuly 1. V januári ešte nemohol tušiť, že sa mu jeho želanie tak skoro splní. Realita ale nebola taká okúzľujúca ako Holanďanove sny.

“Ja osobne som si jazdenie veľmi neužil — pri týchto pneumatikách, pri tejto priľnavosti. Bol som tu v januári a pomyslel som si, že by bolo úžasné jazdiť tu s autom F1. Tá scenéria — všetko je dokonalé, ale tá priľnavosť… Neviete na to zatlačiť, je to ako jazdiť na ľade. Škoda,” zhrnul svoju recenziu Verstappen.

Všetci veríme, že v nedeľu dá Verstappen Mercedesom zabrať a dočkáme sa napínavej veľkej ceny. Na veľkú predbiehaciu párty to však nevyzerá, Verstappen sa o tom presvedčil už v druhom tréningu. Jazdci sa po piatku jednohlasne vyjadrili, že lepšie by bolo zvoliť druhú konfiguráciu trate v prvej zákrute. Verstappen tak predpovedá skôr vyčkávanie a strategické hry.

“Prvá zákruta nie je zrovna miesto, kde by ste to mohli pustiť. Tretie miesto ale nie je príliš ďaleko od čela, takže zajtra máme stále o čo hrať. Dúfam, že budeme blízko,” dodáva. “Myslím si, že dôležitý bude štart, ale aj potom — nemáme veľa informácií o tom, ako to zvládnu pneumatiky. V pretekoch sa to budeme snažiť odhadnúť, uvidíme, čo sa stane.”