logo F1online.sk

Leclerc: Seb nemá v aute takú pohodu po stránke vyváženia

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2020

Ďalšia čierno-biela kvalifikácia pre Ferrari. Trápiaci sa a zamračený Sebastian Vettel na pätnástom mieste, usmiaty Charles Leclerc na štvrtom, navyše štartujúci na stredne tvrdej sade. Vzhľadom na okolnosti by to mohlo znamenať výhodu, najmä ak uvážime, aké tempo malo Ferrari na mäkkej sade v Nemecku.

Leclerc ukazoval solídnu rýchlosť už od počiatku víkendu. Dobrú formu potvrdil i kvalifikácii, kde pokračoval v boji o štvrté miesto. Jeho najväčšími konkurentmi boli Sergio Pérez, Alex Albon a aj piloti McLarenu. Leclerc napokon v druhom pokuse v Q3 vytiahol skvelé kolo, na pole position stratil niečo vyše štyri desatiny, na tretieho Verstappena len necelé dve.

„Bolo to veľmi dobré kolo,“ usmieval sa Leclerc po kvalifikácii. „Som veľmi spokojný so štvrtým miestom a k tomu štart na stredne tvrdých pneumatikách, hlave za toto som rád.“

„Určite sme to neočakávali. Myslím, že sme očakávali lepší výsledok, než na aký sme zvyknutí, ale byť takto blízko pole position pre mňa bolo prekvapením. Vždy sa dá nájsť niečo navyše, no s kolom som celkovo spokojný“ povedal Leclerc, ktorý opäť s veľkým náskokom zdolal tímového kolegu.

„Ešte som sa so Sebom veľmi nerozprával, ale z toho mála, čo mi povedal a z toho čo viem, tak nemá v aute takú pohodu po stránke vyváženia, ako mám ja. Zadná časť je pomerne nestabilná, no ja sa v ňom cítim celkom dobre. Som si istý, že zajtra to preňho bude oveľa lepšie,“ povedal Leclerc.

Nezabúdajme, že Ferrari prinieslo do Portugalska ďalší zo série vylepšení. Tímu mohol zahrať do karát aj fakt, že Portimao je pre všetkých neznámy okruh. Na otázku, či sa niečo z toho podieľalo na skvelom výsledku, nevedel Charles s určitosťou odpovedať.

„Nuž, ešte pred víkendom som povedal, že moje jediné spomienky na túto trať sú veľmi, veľmi zlé. Neviem, necítim na tejto trati zvlášť veľkú sebadôveru. Ale auto bolo dobré. V tretej časti kvalifikácie to bolo celkom zložité, no podarilo sa mi moje kolo dobre poskladať, čo podľa mňa znamenalo rozdiel,“ povedal Leclerc.

Ešte raz pripomíname, že Leclerc zajtra odštartuje na stredne tvrdej zmesi, čo môže znamenať veľkú výhodu. Mäkká sada sa totiž začína rýchlo drobiť. V kvalifikácii bolo vidieť, že aj s prázdnou nádržou tento jav nastával už po šiestich kolách, pričom nie všetky prebehli v kvalifikačnom móde. Mohol by teda Leclerc zajtra zabojovať o tretie pódium v sezóne?

„To je optimizmus,“ pousmial sa Leclerc. „Ale mali by sme byť optimisti, hoci si myslím, že štvrté alebo piate miesto sú realistickejšie.“

Súvisiace články