logo F1online.sk

Albon: Nikdy som nemal pocit, že by som do F1 nepatril

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Alex Albon je v súčasnosti na výslní a dostáva sa mu patričného uznania, ale nebolo tomu tak dávno, čo sa z Formuly 1 porúčal pre neuspokojivé výsledky. Britsko-thajský pretekár hovorí, že či už bolo dobre, alebo zle, o svojich schopnostiach nikdy nepochyboval.

Len vďaka Alexovi Albonovi sa Williams umiestnil v roku 2023 na konečnom siedmom mieste. Nebyť pretekára jazdiaceho pod thajskou vlajkou, tím z Grove by skončil suverénne posledný. Niet preto divu, že na 27-ročného pilota zaznievajú zo všetkých strán slová plné chvál.

Albon síce pochvaly berie na vedomie, ale s rezervou. Totiž, keď sa vám darí, chváli vás každý. Keď už o niečo menej, musíte sa poliehať na svoju vlastnú dôveru. A tou vraj rodák z Londýna prekypoval aj vtedy, keď mu dvakrát do smiechu nebolo.

„Rozumiem, prečo sa mi v súčasnosti dostáva uznania,“ odvetil Albon na otázku, či sa mu zdá čudné, že má o ňom Formula 1 momentálne lepší obraz, ako v minulosti. „Keď sa spätne pozriem na moju kariéru, mal som veľmi dobrý rok, vďaka čomu som si zlepšil renomé nesmierne rýchlo,“ uviedol pre Motorsport.com.

„V roku 2020 som bol tak trochu neskúsený a labilnejší. Na rok som sa preto ocitol mimo hru a následne som dostal príležitosť na reštart kariéry vo Williamse. Pravdupovediac som však nikdy nemal pocit, že by som do F1 nepatril. Nazdávam sa, že za moje zlepšené výsledky môže aj viac sebadôvery a skutočnosť, že som skúsenejší.“

Albon si nemyslí, že vlani podával diametrálne lepšie výkony ako v roku 2022, akurát má k dispozícii o čosi konkurencieschopnejší monopost, s ktorým sa mu podarilo sa raz za čas stať stredobodom pozornosti.

„Myslím si, že dobrý jazdec o sebe v zlom tíme nedá vedieť,“ vysvetlil trinásty muž uplynulého šampionátu. „Ako príklad rád uvádzam Oscara (Piastriho) a Landa (Norrisa). Obaja majú za sebou fantastické sezóny, ale keby McLaren nikdy nepriniesol signifikantný update, nie som si istý, či by sa o nich toľko hovorilo.“

„V našom prípade je to rovnaké, aj keď v menšom meradle. Keď som mal v minulom roku (v roku 2022) fantastické preteky, skončil som šestnásty. Nikto však o tom nehovoril. Keď sa mi darilo v tomto roku (v roku 2023), umiestnil som sa v najlepšej desiatke, čo samozrejme nezostalo nepovšimnuté – keďže vďaka tomu rastú akcie tímu. Taká je vo svojej podstate F1, musíte byť v správnom čase na správnom mieste,“ dodal Albon.

Súvisiace články