logo F1online.sk

Vo Forde sú spokojní s Red Bullom: Rokujeme aj s ďalšími partnermi

Ford, ilustračné
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Mnohých prekvapilo, keď Red Bull oznámil, že pri vývoji svojho prvého motora pre potreby Formuly 1 bude spolupracovať s automobilkou Ford. Je však pravda, že za tie mesiace sme toho o Američanoch veľa nepočuli. O projekte Red Bull Powertrains hovoria takmer výhradne zástupcovia Red Bullu a americká automobilka nemá zatiaľ žiadnu publicitu. Jedno z mála vyjadrení k tejto téme poskytol nedávno riaditeľ Ford Performance Mark Rushbrook.

Dodnes vlastne nevieme, akú rolu hrá v celom projekte Ford. Vraj si od Red Bullu nekúpili len „nálepku“ a skutočne sa budú podieľať na vývoji. Možno sú za tým obchodné dohody s Hondou, ale skutočnosť je zatiaľ taká, že od zástupcov automobilky sme o Formule 1 nepočuli takmer nič. Asi rok po potvrdení vzájomnej dohody však pre Motorsport.com prehovoril riaditeľ Ford Performance Mark Rushbrook, ktorý sa prišiel pozrieť na Rely Dakar.

Na otázku, ako pokračuje spolupráca s Red Bullom, odpovedal jeden z najvyšších predstaviteľov americkej automobilky nasledovne: „S Red Bullom sa nám pracuje veľmi dobre, sú našimi partnermi a sústredíme sa na víťazstvá. Vo svete motoristického športu chceme vyhrávať a dúfame, že máme pre tento účel toho najlepšieho možného partnera,“ povedal Rushbrook.

„Za posledný rok sme urobili veľký pokrok, ale čaká nás ešte dlhá cesta a množstvo vývoja, aby sme boli pripravení sa v roku 2026 postaviť na štartový rošt,“ dodal.

Nedostatok správ na túto tému však zrejme primäl reportéra opýtať sa na posledné novinky, ktorých za posledný rok bolo skutočne ako šafranu. Z vyjadrenia šéfa Ford Perfomance však usudzujeme, že buď ide o niečo supertajné, alebo sa vo vzťahu medzi Red Bullom a americkou automobilkou skutočne nič nedeje.

„Nemáme nič, čo by sme mohli oznámiť,“ povedal s úsmevom Rushbrook. „Red Bull je veľká spoločnosť a pôsobí v rôznych motoristických disciplínach. My sme ich partnerom vo Formule 1, ale aj vo WRC. Je však pravda, že rokujeme s mnohými ďalšími partnermi, takže uvidíme.“

Nuž, oveľa múdrejší nie sme, ale aspoň vieme, že všetko pokračuje podľa plánu. Keby ste totiž po oznámení spolupráce medzi Red Bullom a Fordom v januári 2023 upadli do kómy a teraz sa prebrali s otázkou, čo je medzi týmito automobilovými veľmocami nové, odpoveď by bola: „Nič.“ Skutočne sme za ten rok nepočuli od Američanov takmer nič.