logo F1online.sk

Mercedes bude Williamsu dodávať pohonné jednotky minimálne do roku 2030

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Williams sa s Mercedesom dohodol na predĺžení spolupráce. Tím z Brackley bude tímu z Grove dodávať pohonné jednotky aj po zmene pravidiel v roku 2026.

Vraví sa „nemeň niečo, čo funguje“. Týmto heslom sa podľa všetkého riadia aj v Grove. Williams totiž používa pohonné agregáty Mercedesu už celú jednu dekádu – konkrétne od začiatku turboéry – a zdá sa, že je so službami nemeckého giganta spokojný.

Williams sa totiž napriek tomu, že mal na stole hneď niekoľko ponúk, rozhodol zostať verný motorom Mercedesu. S druhým tímom uplynulého šampionátu tak bude spolupracovať aj po zavedení nových pravidiel v rokoch 2026-2030.

Ako prvý sa na margo predĺženia partnerstva Williamsu s Mercedesom vyslovil James Vowles: “Dlhodobé partnerstvo s Mercedes-Benz sme si náležite užili a sme nadšení, že budeme v tejto spolupráci pokračovať aj v ďalšej ére Formuly 1. Odborné znalosti, podpora a technológie, ktoré Mercedes prináša, dokonale zodpovedajú ambíciám nášho tímu v strednobodom a dlhodobom horizonte.”

“Táto dlhodobá dohoda s Mercedesom je pozitívnym krokom a je jedným z našich cieľov do budúcnosti. Napriek uzavretiu tejto dohody si stále zachováme naše odborné znalosti a schopnosti v oblasti dizajnu a výroby.”

O slovo sa pochopiteľne prihlásil aj “lodivod” Mercedesu Toto Wolff:

“Sme radi, že môžeme potvrdiť Williams Racing ako druhý zákaznícky tím, ktorému budeme dodávať pohonné jednotky po úprave pravidiel v roku 2026. Dnešné novinky poukazujú na to, že sa Mercedes v F1 teší záujmu zo strany zákazníckych tímov a nielen potvrdzujú, ale posiľnujú naše celkové postavenie v motoršporte.”

“Od roku 2014 pokračujeme v budovaní a rozvíjaní nášho vzťahu s Willamsom. Keďže chce (tento) tím čeliť výzvam v čele štartového poľa, pokračuje v budovaní základov. Tešíme sa, že môžeme Williams podporiť v ich snahách prostredníctvom našej pohonnej jednotky.”

V stručnosti sa k predĺženiu spolupráce medzi britskou stajňou a nemeckým výrobcom vyjadril aj Markus Schäfer, člen predstavenstva Mercedes-Benz Group AG a zároveň výkonný technický riaditeľ spoločnosti:

“Skutočnosť, že sme predĺžili naše partnerstvo s Williamsom do roku 2030, je jednoducho fantastická. Od zavedenia súčasných predpisov a pohonných jednotiek s nimi prechovávame silné spojenectvo a tešíme sa, že v tom budeme pokračovať aj v ďalšej ére. Veľmi si vážime ich odhodlanie a podporu našej budúcej stratégie pohonných jednotiek. Tešíme sa, ako spolu vstúpime do éry nových pravidiel – s rovnakou vášňou a nadšením ako v roku 2014 a s cieľom dosiahnúť podobné úspechy.”

Súvisiace články