logo F1online.sk

Verstappenova najsilnejšia vlastnosť? Schopnosť čítať preteky, myslí si Newey

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Max Verstappen kraľuje už niekoľko rokov štartovému poľu – jednak zásluhou dominantného monopostu, ale rovnako svojím vlastným prispením. Holanďan totiž disponuje vlastnosťami, ktoré predurčujú pilotov F1 na úspech – špecificky jednou konkrétnou. Akou? O tom viac povie Adrian Newey.

Verstappen sa tretím titulom za sebou zaradil medzi najväčšie legendy športu. Od Holanďana je čo do počtu víťazstiev v šampionáte úspešnejších už iba niekoľko pilotov, konkrétne Sebastian Vettel, Alain Prost, Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher a Lewis Hamilton.

Pokiaľ bude mať rodák z Hasseltu aj naďalej naporúdzi dostatočne konkurencieschopný monopost, Adrian Newey nepochybuje o tom, že sa pretekár Red Bullu časom na mená figurujúce pred ním dotiahne. Koniec-koncov, má na to všetky potrebné predpoklady – a zvlášť v jednom ukazovateli si počína nadštandardne.

„Myslím si, že z Maxa, rovnako ako z ostatných skutočne skvelých jazdcov, máte dojem, že dokáže riadiť auto takmer podvedome,“ vyslovil sa pre Motorsport.com technický guru tímu z Milton Keynes. „Vďaka tomu má čas premýšľať o tom, ako sa auto správa.“

„Je preto schopný upraviť svoju jazdu na trati tak, aby čo najväčšmi vyhovovala autu. Je schopný zmeniť nastavenia pomocou elektronických nástrojov na volante, vyťažiť tak maximum z určitej fázy pretekov a zabrániť prílišnej degradácii pneumatík alebo čokoľvek inému.“

„Je v podstate schopný čítať preteky v celej dobe ich trvania,“ poznamenal na adresu Verstappena Newey. Práve prehľad o dianí v pretekoch je podľa Brita vlastnosť, ktorou sa skvelí pretekári odlišujú od tých priemerných.

„Domnievam sa, že bol schopný čítať preteky už vtedy, keď prišiel do Formuly 1. V priebehu rokov sa mu ale zrejme podarilo túto schopnosť posunúť na vyššiu úroveň. Max je schopný jazdiť s autom extrémne rýchlo, ale na strane druhej mať stále určitú rezervu. Povedal by som, že všetci velikáni, s ktorými som kedy pracoval, boli rovnakí,“ dodal Newey.