logo F1online.sk

Audi chce rokovať o jazdeckom zložení už v roku 2024, priznal Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

V roku 2026 vstúpi do Formuly 1 nový továrenský tím, ktorého cieľom bude pridať sa k Red Bullu, Mercedesu, Ferrari, McLarenu a Aston Martinu v boji o pódiové priečky. Továrenské Audi už pracuje naplno na tomto projekte, ale nie na potenciálnej jazdeckej zostave. Podľa slov Valtteriho Bottasa však Nemci rozbehnú rokovania už v roku 2024.

O potenciálnych pilotoch Audi sa toho v posledných mesiacoch dosť popísalo. Rozoberalo sa viacero scenárov, napríklad možný príchod Carlosa Sainza, ktorého otec má s touto automobilkou úzke väzby. Samotný španielsky pretekár však rezolútne odmietol, že by rokoval s kýmkoľvek okrem Ferrari. Neskôr prišli nemecké médiá s informáciou, že Audi sa zaujíma o Nica Hülkenberga a Estebana Ocona.

Okrem toho sa hovorí, že automobilka chce mať svojich budúcich pilotov v kokpite Sauberu už v roku 2025. Tieto slová podčiarkol aj ďalší veľký záujemca o sedačku v Audi Valtteri Bottas. „F1 je pre mňa na prvom mieste. Stále túžim po návrate na pódium a projekt Audi by mohol byť ďalšou príležitosťou,“ prehlásil fínsky pretekár, ktorého cituje portál Motorsport.com.

Valtteri však jedným dychom dodal, že s vedením nemeckej automobilky neviedol žiadne formálne rokovania. V tomto okamihu by nás skôr zaujímali tie neformálne, keďže príchod nemeckého tímu je predsa len trochu ďaleko. Samotný Bottas však verejne potvrdil, aké sú plány Audi v jazdeckej otázke.

„Podľa mojich informácií sa chystajú prijať rozhodnutia začiatkom roka 2024. Zatiaľ som s nimi teda neviedol žiadne rozhovory. Tieto diskusie sa chystám uskutočniť v prvom štvrťroku tohto roka,“ povedal Bottas.

Ale vraj ani keby mu to s Audi nevyšlo, neplánuje sa odobrať na pretekársky dôchodok. Zotrvanie v Hinwile, kde mu po skončení sezóny 2024 vyprší zmluva, označil ako „prioritu číslo jeden“, ale nezavrhuje ani možnosť, že po Williamse, Mercedese a Sauberi vyskúša v kariére pôsobenie v štvrtom tíme.

„Samozrejme, že áno. Som len úprimný. Byť súčasťou Audi by bola moja priorita a preferencia číslo jeden, ale ak by to z nejakého dôvodu nevyšlo, určite by som sa porozprával s inými tímami. Chcem tu zostať, pretože mám v tomto športe stále nejakú nedokončenú prácu,“ povedal Bottas.