logo F1online.sk

Albon: Už na testoch sme presmerovali naše sústredenie na budúci rok

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Williams dosiahol v tejto sezóne vcelku pozoruhodný výsledok. Po rokoch na chvoste len málokto predpokladal, že sa stajňa z Grove zaradí do pravidelných bojov v strede poľa. Nakoniec to zvládli aj s jedným autom, keďže Logan Sargeant sa v tvrdej konkurencii presadzoval len ťažko. Alex Albon však nakoniec pozbieral dosť bodov, aj keď jeho tím sa vraj pri vývoji práve nepretrhol.

Podľa slov zástupcov Williamsu aj samotného Albona neočakával tím od ročníka 2023 nič svetoborné. Zisk 28 bodov a celkové siedme miesto v Pohári konštruktérov je najlepší výsledok od roku 2017. Je to veľké povzbudenie do budúcnosti, ktorá má byť, ako v Grove veria, veľmi svetlá. Pred sezónou 2024 budú očakávania prirodzene vyššie a podľa slov Alexa Albona bude aj auto lepšie.

„Tento rok bol pre nás viac ako zaujímavý, pretože sme sa viac ako vlani sústredili na pochopenie nášho auta,“ povedal médiám Albon. „Napríklad v prvej polovici roka sme mali množstvo mokrých kvalifikácií. Bolo mokro, sucho, mokro, sucho – pri spätnom pohľade nám to vyhovovalo viac.“

„Zistili sme, že chladné počasie nebolo nikdy problémom. Teraz to už vieme. Pred novou sezónou sa teda musíme zamerať na chladenie pneumatík a sústrediť sa na tento aspekt monopostu,“ dodal Albon.

Prednosťou Williamsu je už po dlhé roky rýchlosť na rovinkách. Aj keď na niektorých tratiach to prinieslo obrovskú výhodu, taktiež to znamenalo, že tento monopost nemá dostatočný prítlak a je málo aerodynamicky rozvinutý. Bolo to však taktiež auto plné paradoxov, napríklad Albon skončil v technickom Zandvoorte na ôsmom mieste, ale tam mu zas pomohlo daždivé počasie.

„Samozrejme vieme, že naše auto je konkurencieschopné na rovinkách. Môžeme si niečo z toho zachovať? Len do určitej miery. Je obrovskou výhodou, keď máte auto, ktoré sa ťažko predbieha a je rýchle na určitých tratiach. Ale dokážeme byť prispôsobiví? Môžeme byť v novej sezóne rýchli aj na tratiach ako Interlagos, Zandvoort alebo Monako?“ pýta sa Albon.

„Podľa mňa je to celkom vzrušujúce, pretože sme dosiahli dobrý výsledok, ktorý sme na začiatku tohto roka naozaj neočakávali. Pritom naším jediným cieľom v tejto sezóne bolo pripraviť sa na budúci rok. Už na zimných testoch sme presmerovali naše sústredenie na novú sezónu. Čas ukáže, ale, samozrejme, nebude všetko dokonalé hneď od začiatku. Celý rok sme experimentovali, obetovali sme mnoho prvých tréningov, aby sme hľadali nápady a kompromisy pre budúci rok. Snažili sme sa teda dostať do čo najlepšej pozície,“ povedal Albon.

Súvisiace články