logo F1online.sk

Na špekulácie vám kašlem, odkázal Čou

Kuan-jü Čou
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Ktorí zo súčasných pilotov na štartovom rošte by mali uvoľniť miesto iným? Na túto otázku má každý z nás vlastnú odpoveď. Na šikmej ploche mediálnych špekulácií sa v ostatnom roku ocitol aj čínsky pretekár Kuan-jü Čou, ktorý aj keď nesklamal, predsa musel v priebehu roka odpovedať na nepríjemné otázky. Nenechal sa nimi však vyviesť z miery.

Čínsky pretekár zdatne sekunduje svojmu tímovému kolegovi Valtterimu Bottasovi, ktorý sa v tomto roku nakoniec ubránil atakom rodáka zo Šanghaja, ale treba povedať, že pred dvoma rokmi nejeden v ich vzájomnom súboji očakával jednostrannú záležitosť. Keďže fínsky pretekár mal platnú zmluvu aj na rok 2024, nepríjemným otázkam o svojej budúcnosti sa vyhol. To však neplatí o jeho tímovom kolegovi, ktorého Sauber vzal hlavne s vidinou veľkých čínskych peňazí. Tie sa však skrývajú pekne pod pokrievkou a keď ich nie je vidieť na prvý pohľad, automaticky sa dostavia nepríjemné špekulácie.

„Je to politika,“ odpovedal na otázku magazínu Autosport, či je niečo pravdy na špekuláciách o nedostatočnom finančnom krytí. „Ľudia hovorili, že Sergio Pérez oznámi na Veľkej cene Mexika koniec kariéry, ale nič sa nestalo. Boli tu tiež špekulácie o prestupe Fernanda Alonsa do Red Bullu. Je to skrátka šialené.“

„Teraz už viac rozumiem médiám. Keď sa o vás rozprávajú iní jazdci alebo médiá z danej krajiny, robí vám to starosti, ale keď ste vnútri, viete, čo sa deje. Človek dokáže médiám celkom ľahko porozumieť,“ dodal Čou.

Čínsky pretekár počas prestupového leta tvrdil, že peniaze a sponzorov má, takisto vraj bolo jeho prioritou zostať v Sauberi. Z druhej strany sa však ozývali hlasy, že švajčiarsky celok hľadá platiaceho pilota, ktorý pomôže reštrukturalizácii a modernizácii stajne pred príchodom Audi. Tie mal pôvodne priniesť Čou, ale podľa mediálnych zdrojov sa žiadne veľké peniaze nedostavili, a tak mal Sauber v úmysle nájsť investora aj za cenu „odpredania“ sedačky po boku Bottasa.

„Ak mám byť úprimný, na špekulácie sa môžem vykašľať. Je to ako všetky ostatné bláznivé veci, ktoré som videl, keď som prvýkrát podpísal zmluvu. Povedal som si, že hovoriť nechám svoje výkony na trati, aby ľudia pochopili, prečo som tu. Odvtedy je všetko v poriadku,“ povedal Čou.

„Som celkom pokojný a občas sa bavím špekuláciami, pretože viem, čo bude nasledovať. Aj keď podpíšete zmluvu, stále sa hovorí o tom, že vaše miesto si vezmú iní. Niekedy je to celkom zábavné,“ dodal čínsky pretekár.