logo F1online.sk

Samotní jazdci volili jazdca sezóny: Neprekvapivým víťazom sa stal Verstappen

Pódium VC Kanady 2023: Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Adrian Newey
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Oficiálny portál Formuly 1 pokračuje v milej tradícií, keď o jazdcovi roka necháva hlasovať aj samotných jazdcov. Koniec sezóny je tradičnou príležitosťou na bilancovanie a takmer žiadny z popredných portálov si nenechal ujsť príležitosť, aby zoradil dvadsiatku pilotov od najlepšieho po najhoršieho. F1.com však zverejnilo rebríček najlepších pilotov podľa hlasovania samotných pilotov.

Bol to už šiesty ročník hlasovania, ktorého sa zúčastnilo devätnásť z dvadsiatich súčasných jazdcov. F1.com totiž okrem samotných výsledkov zverejnil aj zoznam pilotov, ktorí sa zapojili do ankety. V devätnásťčlennom zozname nenájdeme len meno Lewisa Hamiltona.

Pravidlá boli opäť rovnaké. Každý z opýtaných mal predložiť svoj zoznam desiatich najlepších jazdcov uplynulej sezóny, pričom mohli pokojne na prvé miesto napísať aj svoje meno, ale „nie všetci sa tak rozhodli urobiť“. F1.com pritom podotýka, že piloti sa hlasovania zúčastnili len pod podmienkou, že ich rebríčky zostanú tajné. Nevieme teda, ako hlasovali jednotliví jazdci, ale vieme, ako skončilo celkové hlasovanie.

Bodovací systém je jednoduchý. Každý z jazdcov predložil svoj rebríček desiatich najlepších pilotov sezóny, ktorým boli následne pridelené body podľa rovnakého kľúča, ako sa boduje za umiestnenie v najlepšej desiatke pretekov. Prvý na zozname tak dostal 25 bodov, druhý 18, tretí 15 atď.

Asi neprekvapí, že prvé miesto si napokon odniesol Max Verstappen, ktorý v ankete obhájil minuloročné prvenstvo. Jeho tímový kolega Sergio Pérez skončil až desiaty, aj keď pre Red Bull vybojoval prvé „double“ v celkovom hodnotení v histórii tímu. Mexičan však z tohto rebríčka vzišiel oveľa lepšie než z rankingov mnohých expertov. Napríklad portál RaceFans ho zaradil až na devätnáste miesto, pričom za ním skončili už len Logan Sargeant a Nyck de Vries. Magazín Autosport zas zverejnil rebríček 50 najlepších jazdcov roka 2023 naprieč všetkými motoristickými kategóriami, v ktorom skončil Pérez na päťdesiatom a Verstappen na prvom mieste.

Medziročný prepad zažil aj pilot Ferrari Charles Leclerc, ktorý skončil v minuloročnom hlasovaní na druhom mieste. Teraz sa musel uspokojiť s piatou priečkou hneď pred svojím tímovým kolegom Carlosom Sainzom. Druhé miesto si nakoniec odniesol Lewis Hamilton, tretí skončil v hlasovaní jazdcov Fernando Alonso a štvrtý Lando Norris.

FOM

Súvisiace články