logo F1online.sk

Klamal som sám seba. Nahováral som si, že môžem Hamiltona poraziť, priznal Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 12. 2023

Na to, aby ste sa stali pilotom Formuly 1, nestačí mať iba talent. Rovnako tak musíte neochvejne veriť vo vlastné schopnosti – ba dokonca si niekedy až nahovoriť, že ste lepší, ako v skutočnosti ste. Presne to urobil počas pôsobenia v Mercedese Valtteri Bottas. Fín neustále klamal sám seba a utvrdzoval sa v tom, že Lewisovi Hamiltonovi môže byť vyrovnaným súperom. S tým, že je od sedemnásobného šampióna jednoducho horší, sa vraj zmieril len v nedávnej minulosti.

Angažmán Valtteriho Bottasa v Mercedese sa nesmierne ponášal na angažmán Sergia Péreza v Red Bulle. Obaja piloti totiž mali/majú vo zvyku si nahovárať, že od budúceho roka sa svojmu o triedu lepšiemu tímovému kolegovi ako mávnutím prútika zázračne vyrovnajú.

Lenže tak to nefunguje. Keď za svojím „parťákom“ zaostávate o niekoľko desatín sekundy, znamená to, že ste jednoducho pomalším pilotom. Jazdci F1, ktorých egá sú spravidla nesmierne vysoké, sa však s touto skutočnosťou vyrovnávajú o niečo dlhšie ako bežní smrteľníci. Takému Valtterimu Bottasovi trvalo pripustiť si tento fakt niekoľko dlhých rokov.

„Musíte to popierať (že ste pomalší ako váš tímový kolega, pozn. red.) a ja som to popieral takmer päť rokov, pretože každý rok som chcel bojovať o titul a musel som si jednoducho veriť,“ vysvetlil víťaz desiatich veľkých cien pre Motorsport.com.

„Až vtedy, keď som vedel, že odchádzam z tímu, som si všimol, že som s niektorými vecami o niečo viac v pohode. Až v minulom roku som si dokázal pripustiť, že Lewisa som v rovnakom monoposte nedokázal v priebehu sezón porážať preto, lebo je v určitých oblastiach jednoducho lepší. Pre jazdca je ťažké priznať si to.“

Napriek tomu, že hral Bottas v Mercedese iba druhé husle, pôsobenie v najúspešnejšom tíme turboéry neľutuje. Koniec-koncov, za to, že nezískal titul, si môže iba sám.

„Pôsobenie v Mercedese neľutujem, a to aj napriek tomu, že som bol neustále v zložitej situácii, keďže som zakaždým disponoval iba ročnou zmluvou. Vedel som, že ak chcem bojovať o titul, potrebujem byť s týmto tímom za dobre. Ak by som začal byť hulvát, veľmi ľahko by som prišiel o prácu – nahradiť ma by totiž bolo veľmi jednoduché,“ dodal Bottas.

Súvisiace články