logo F1online.sk

V Red Bulle sa ani len nespotili: Čakali sme, že rok 2023 bude náročnejší, priznáva Newey

Adrian Newey
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Red Bull sa pred začiatkom sezóny 2023 nádejal na dobrý výsledok. Ani najmenšom však vedenie stajne nepomýšľalo nad tým, že nadviaže na mimoriadne úspešný ročník 2022. Napokon „malinovkári“ nielenže nezaostali za očakávaniami, ale prekonali aj tie najhlbšie očakávania. Monopost RB19 sa totiž v rukách Maxa Verstappena zmenil na hotovú vesmírnu raketu a povyhrával takmer všetky preteky. Do nemého úžasu priviedol aj samotného strojca Adriana Neweyho.

Legendárny britský dizajnér je známy tým, že je len málokedy spokojný so svojou prácou – inak tomu nebolo ani tentokrát. Newey bol ohľadom monopostu RB19 pred začiatkom minulej sezóny na pochybách a nazdával sa, že zopakovať mimoriadne úspešný ročník 2022 bude nesmierne ťažké.

A hlboko sa mýlil. Rok 2023 bol totiž v podaní Red Bullu oproti roku 2022 omnoho úspešnejší. „Pred začiatkom sezóny sme si mysleli, že tento rok bude skutočne veľmi ťažký,“ uviedol Adrian Newey v podcaste Formula For Success. „Vtipné na tom je, že keď sa vám darí, tak sa vám proste darí. Pozeráte sa síce dopredu, ale spätne sa nad vecami príliš nezamýšľate.“

Napriek tomu, že tohtoročný monopost Red Bullu opanoval až na preteky v Singapure každé jedno podujatie, sa Newey nazdáva, že je stále čo zlepšovať. Aj RB19 má vraj svoje slabiny, i keď nad tým môže niekto iba neveriacky krútiť hlavou.

„Nikdy nie som s vecami spokojný,“ vyslovil sa Newey. „Máme za sebou fantastickú sezónu, zlomili sme viaceré rekordy a neviem čo ešte. Realita je ale taká, že na aute sa dajú niektoré veci zlepšiť. Úspech preto ide do úzadia. Kladiete si otázky ako: ´Aké sú slabé stránky auta? Ako ho možno ešte zlepšiť?´“

„Kvôli týmto slabým stránkam sme napríklad nevyhrali v Singapure. Táto prehra nám však dala veľa, lebo sme z pretekov následne odišli s holým zadkom. Pravdupovediac, tieto preteky odhalili niektoré slabiny nášho auta,“ poznamenal 64-ročný rodák z Essexu. „Vďaka ním sa budeme môcť zlepšiť,“ dodal.