logo F1online.sk

Šancu na body som prepásol iba raz, chváli sa Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Alex Albon bodoval v uplynulom ročníku v siedmich z dvadsiatich dvoch podujatí, čo je vzhľadom na výkonnosť Williamsu vskutku obdivuhodné. Britsko-thajský pretekár sa ale nazdáva, že príležitostí na to umiestniť sa v prvej desiatke maj aj viac. Z toho, že ich prepásol, si však ťažkú hlavu nerobí.

Dvadsaťsedemročný pilot sa v roku 2023 prezentoval výkonmi ako z veľkej knihy, vďaka ktorým vybojoval pre Williams mimoriadne cenné siedme miesto. Rodák z Londýna sa tým, čo predvádzal na trati, dostal aj do hľadáčika top tímov, vrátane dominantného Red Bullu.

Odísť z Grove sa však nateraz nechystá. Pretekár jazdiaci pod thajskou vlajkou hodlá zotrvať vo Williamse, ktorému chce pomôcť prinavrátiť sa na špicu. „Som veľmi hrdý na to, čo sme s tímom (v tomto roku) dosiahli,“ vyslovil sa sympatický pilot.

„Preteky, v ktorých sa nám podarilo bodovať, neboli bezproblémové. Jednoducho to vypálilo a povedali sme si: ´Paráda.´ Kiežby sme takýchto pretekov mali viac,“ povzdychol si Albon, ktorý údajne v priebehu ročníka zaváhal iba raz – v Melbourne.

To, že v poradí tretích pretekoch sezóny nebodoval, ho ale príliš neškrie. Šlo totiž o jeho jediné zaváhanie. „Domnievam sa, že Melbourne boli jediné preteky, v ktorých som premeškal príležitosť získať body. Každé ďalšie preteky, ktoré sme v tomto roku absolvovali a v ktorých sa naskytla šanca bodovať, sme však zvládli.“

Či sa trinástemu pretekárovi uplynulého ročníka podarilo vyšplhať sa na body sedemkrát alebo osemkrát, je podľa Albona nepodstatné. Dôležité vraj je, že si Williams oproti vlaňajšku výrazne polepšil.

„Myslím si, že v tomto roku sme odviedli omnoho lepšiu prácu ako v tom minulom – a to pre veľa dôvodov. Rovnako tak sa nazdávam, že sa zlepšil aj môj výkon. V minulom roku som sa totiž ešte len zaúčal. Vlani som si pred každým súťažným víkendom hovoril, že ´táto či oná zákruta nevyhovuje nášmu autu´. Zakaždým som obetoval niekoľko tréningov, aby som tieto problémy vyriešil a trafil správne nastavenia.“

„V tomto roku sa mi všeobecné problémy s vyvážením nášho auta darilo identifikovať už v prvom voľnom tréningu. Poznal som silné a slabé stránky auta, dokázal som oveľa lepšie reagovať na problémy, oveľa lepšie im porozumieť a v porovnaní s minulým rokom som bol preto vo výhode,“ doplnil Albon.

Súvisiace články