logo F1online.sk

Albon v detstve obdivoval Schumachera: Ferrari bolo jedno z mojich prvých slov

Michael Schumacher, GP Belgicka 2001
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Aj keď mnohí nespomínajú na éru Michaela Schumachera radi, je pravda, že sedemnásobný majster sveta inšpiroval celé generácie. K motoršportu priviedol nielen nádejných pretekárov, ale aj novinárov a fanúšikov. Aj na súčasnom rošte nájdeme mnoho jeho obdivovateľov. Patrí k nim aj Alex Albon.

Aj keď v Británii skutočne nemajú núdzu o pretekárske vzory, rodáka z Londýna inšpiroval Nemec v červenom aute s talianskou vlajočkou na nose. Michael Schumacher stál za zrodom posadnutosti malého chlapca, ktorý si doma v izbe kreslil červené autá a sníval, že jedného dňa bude ako veľký Schumi.

„Ako dieťa som tým bol posadnutý,“ priznal Albon pre High Performance Podcast. „Jedno z mojich prvých slov bolo ‚Ferrari‘, aj keď odo mňa to znelo skôr niečo ako ‚Rari‘. Bolo to Ferrari a potom výfuky – miloval som pohľad na štyri výfuky –, aj keď ja som ich nazýval ‚dymáky‘. Vždy som teda kričal ‚dymáky‘ alebo ‚Rari‘.“

„Bol som obrovským fanúšikom Michaela Schumachera. Chytali ma obrovské záchvaty hnevu vždy, keď Michael nevyhral. Mama mala doma videokazetu so zostrihmi z pretekov sezóny 2001 a ja som poznal každé jedno jeho víťazstvo. Keď som mal voľno – alebo zlý deň, alebo čokoľvek iné – okamžite som to zapol a sledoval Michaelove víťazstvá,“ spomína dnes už pilot Williamsu.

„Také boli moje začiatky. Vždy som chcel byť pretekárom. Aj môj otec pretekal. Nazval by som ho poloprofesionálom, aj keď si myslím, že také označenie by sa mu páčilo! Bol však naozaj dobrý, bol dobrý vo svojom odbore,“ dodal Alex.

Možno je to len prehnaná skromnosť, pretože Albonov otec Nigel to dotiahol až do britského šampionátu cestovných áut, čo nie je maličkosť. V roku 1994 sa tam stretol aj s bývalými pilotmi Formuly 1 Gabrielem Tarquinim či Janom Lammersom. Aj keď bol Alexovým najväčším idolom práve Michael, nezabudol vyzdvihnúť aj zásluhy svojho otca.

„Nemohol som otca príliš sledovať na trati. K pretekaniu som sa dostal až krátko po tom, čo on skončil, takže sa jeho koniec vlastne prekrýval s mojím začiatkom. Bol však mojím inžinierom, mechanikom a trénerom. Presne to sme robili ako otec a syn,“ povedal Albon.

Súvisiace články